Med hjälp av skolmatsappen kan Kävlinges skolelever betygsätta maten direkt. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Med hjälp av skolmatsappen kan Kävlinges skolelever betygsätta maten direkt. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos

Ny funktion i populär app: Elever betygsätter skolmaten

"Syftet är att få en snabb återkoppling"

KÄVLINGE.

Vad tyckte eleverna om maten som serverades idag? Frågan är viktig för Måltidsservice i Kävlinge kommun som nu gör det möjligt för eleverna att betygsätta skollunchen i den populära skolmatsappen.

Av
John Nordh

Precis som många andra kommuner i Sverige använder Kävlinge kommun skolmatsappen för att informera sina runt 4 000 elever och deras föräldrar vad som serveras i skolan varje dag. Appen är populär. Enligt Marina Rahm, måltidschef i Kävlinge kommun, har den cirka 8 000 användare.

Nu har Kävlinge kommun infört en ny funktion i appen. Med hjälp av tre olika smileys kan alla skolornas elever ge sitt betyg på dagens lunch. Var maten god väljer de en glad smiley och om de inte tyckte om den väljer de en ledsen sådan. Det går också att välja en neutral smiley.

– Syftet är att få en snabb återkoppling från våra elever vad de tyckte om maten. Omdömena kommer vi sedan använda som underlag för att förbättra och förändra menyerna. Vi vill att eleverna ska känna att det kan påverka det hela, säger Marina Rahm.

Kan det vara så att ni helt tar bort en rätt?

– Det finns många sätt att förändra recept på. Är det till exempel en fiskrätt som man inte tycker om så betyder det inte att vi ska sluta servera fisk utan istället att vi kan göra om receptet.

Kävlinge kommun genomför sedan tidigare undersökningar bland eleverna några gånger om året om hur de upplever skolmaten. Appens nya funktion är ytterligare ett sätt att få återkoppling från eleverna.

– Nu testar vi detta för att se om det är bra sätt. Det är hela tiden vårt syfte att eleverna ska vara nöjda med skolmaten och tycka den är god, säger Marina Rahm och fortsätter:

– Att ha som ambition att alla ska tycka det är gott alltid är kanske omöjligt, vi tycker ju alla olika. Men vi ska inte glömma att vi har ett stort utbud varje dag. Det finns alltid två rätter att välja mellan och även dagens soppa och ett stort salladsbord.

Publicerad 05 February 2019 06:00