Gata/park är ett av områdena det finns platser inom. (Genrebild).

Gata/park är ett av områdena det finns platser inom. (Genrebild). Foto: Mostphotos

Snart dags att söka sommarpraktik – högt tryck väntas

Ansökningsperioden startar i mars

KÄVLINGE.

Sommaren närmar sig och snart är det dags för ungdomar att söka sommarpraktik inom Kävlinge kommun. Precis som tidigare år är det cirka 100 platser det handlar om.

Av
John Nordh

Förra sommaren sökte 297 ungdomar i kommunen sommarpraktik. 107 av dem erbjöds plats.

I mars startar ansökningsperioden för sommarpraktiken 2019. Kommunen förväntar sig att söktrycket kommer vara ungefär lika stort som förra året.

– Det har legat på ungefär 300 ansökningar de senaste åren, säger Marina Caggianella, chef för bemanningsenheten i Kävlinge kommun.

Ungdomar mellan 16 och 18 år som är folkbokförda i Kävlinge kommun får söka sommarpraktik. De ska ha fyllt 16 år, men inte 19 när arbetet påbörjas. I år finns det platser inom bland annat gata/park, restaurang, hemvård, LSS, förskola, fritidshem och inom kulturskolan som innefattar sång och musik samt teater och Vikingatider.

Eftersom söktrycket är högt har Kävlinge kommun infört några bestämmelser för att göra det hela så rättvist som möjligt.

– Man får bara ha sommarpraktik en gång under perioden mellan 16 och 19 år. Men om man pluggar något inom barn- och fritid, omvårdnad eller restaurang så finns det chans att få sommarpraktik två år i rad eftersom det är där de flesta platserna finns, säger Marina Caggianella.

Tio procent av praktikplatserna är avsedda för ungdomar med särskilda behov. Det kan till exempel handla om de som har svårigheter med språket eller någon form av funktionsvariation.

Publicerad 11 February 2019 11:39