Om du blir erbjuden 500-lappar bör du hålla ögonen öppna.

Om du blir erbjuden 500-lappar bör du hålla ögonen öppna. Foto: Mostphotos

Blocketförsäljare avslöjade dåliga falskmyntare

Många har gått på de falska femhundringarna

KÄVLINGE. Mannen skulle sälja sin dator på Blocket, men blev misstänksam när han fick en massa femhundralappar av en köpare. Sedlarna var nämligen kopierade och alldeles snett klippta.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Lokaltidningen har tidigare kunnat berätta om att en våg av falska femhundralappar just nu drabbar Skåne.

Vid ett stort antal tillfällen sedan nyår har sedelförfalskningar anmälts och Skåne är särskilt hårt drabbat. Mer än hälften av alla landets anmälningar har kommit från Skåne och de flesta av de drabbade har handlat på köpsajten Blocket. Enligt Joakim Nyberg som är kommunpolis i Lund har gärningspersonerna haft samma tillvägagångssätt många gånger.

– De kommer överens med säljaren att man ska träffas utomhus, gärna på en mörk plats. När de kommer hem till sitt upplysta hus ser de hur sedlarna ser ut och inser direkt att de blivit lurade, säger Joakim Nyberg.

Det är alltid femhundralappar som har förfalskats och kvaliteten är minst sagt ojämn.

– De är lika uppenbart falska som monopolpengar och jag begriper inte hur de kan lura någon, säger en polis som vill vara anonym. Men de har lurat en hel del personer. Många har räckt över kläder, smycken och datorer och bara fått värdelösa papperslappar i utbyte.

– I fallet i Kävlinge var det sedlarnas utseende som gjorde att affären avbröts. De var alldeles snett klippta, säger Michael Rydberg som är kommunpolis i Kävlinge.

Han tycker att en varning är på sin plats efter den senaste vågen med falskmyntare.

– Dra öronen åt dig om du erbjuds femhundralappar, uppmanar Michael Rydberg.

Så här avslöjar du de falska sedlarna:

Riksbankens hemsida får du tips hur du kan se om pengar är äkta eller falska.

Publicerad 14 February 2019 15:42