Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos

Målare får skadestånd – kunde inte komma åt personalbodar

Fick ha matrast inne på arbetsplatsen

KÄVLINGE.

Ett måleriföretag i Kävlinge kommun döms av Arbetsdomstolen (AD) att betala skadestånd till två målare. Anledningen är att företaget ska ha missat att informerat målarna om hur de skulle komma åt personalbodarna vid två husbyggen där de arbetade.

Av
John Nordh

Målarna fick därför ha matrast inne på arbetsplatsen innan de med hjälp av facket fick tillgång till bodarna.

Eftersom det fanns godtagbara personalbodar vid båda arbetsplatserna, konstaterar Arbetsdomstolen att måleriföretaget har fullgjort sin huvudförpliktelse att säkerställa att det fanns personalutrymmen för målarna. Men enligt domstolen har företaget brustit i den tydlighet som krävs eftersom de båda målarna inte förstod att de fick använda bodarna. Bolaget borde ha informerat arbetstagarna om att de skulle använda personalbodarna, samt berättat var nycklarna till dem fanns.

Arbetsdomstolen konstaterar därför att måleriföretaget har brutit mot kollektivavtalet. Företaget ska nu betala skadestånd på 40 000 kronor till Svenska målareförbundet, samt 10 000 kronor till var och en av de båda målarna.

I målet fanns motstridiga uppgifter mellan målarna och måleriföretagets arbetsledare om vilken anvisning de fick om personalutrymmena. Två av Arbetsdomstolens sju ledamöter ville fria bolaget.

Publicerad 15 February 2019 06:00