I år ska samtliga KKB:s 2 600 bostäder få tillgång till öppet fiber.

I år ska samtliga KKB:s 2 600 bostäder få tillgång till öppet fiber. Foto: Mostphotos/John Nordh

Öppet fiber till alla KKB:s bostäder i år – hyran höjs med 80 kronor

Ett av bostadsbolagets största projekt någonsin

KÄVLINGE.

Innan året är slut ska samtliga KKB:s 2 600 bostäder ha tillgång till öppet fibernät. I samband med det höjs hyran med 80 kronor i månaden.

Av
John Nordh

När bostaden har blivit uppkopplad till det öppna fibernätet kan hyresgästen själv välja mellan ett tiotal olika leverantörer. En hastighet på en halv Mbit/s ingår kostnadsfritt. Det räcker för att till exempel skicka e-post och betala räkningar.

Sedan är det upp till hyresgästen själv att bestämma om den vill betala för en snabbare hastighet. Taket ligger på 1 000 Mbit/s.

– Syftet med projektet är att skapa en ökad valfrihet för alla våra hyresgäster och att få med alla på den digitala resan vilket vi ser som väldigt viktigt. Som ett allmännyttigt bostadsbolag vill vi motverka digitalt utanförskap, säger Mikael Strand, vd för KKB fastigheter.

Tillgång till öppet fiber innebär också att hyresgästerna kommer att få digital-tv istället för analog, vilket innebär att bilden kommer bli bättre enligt Mikael Strand. Det möjliggör också ip-telefoni och smarta hem samt en möjlighet för hyresgästerna att ta del av framtida välfärdstjänster.

KKB beskriver projektet som ett av sina största någonsin. I samband med att det ros i hamn, höjer bostadsbolaget hyran med 80 kronor i månaden.

– Det är en standardförhöjande åtgärd och är förhandlat med Hyresgästföreningen. Skulle du köpa motsvarande tjänst av en privat operatör så skulle det troligtvis bli dyrare, säger Mikael Strand.

Informationsträffar

Nästa vecka hålls tre informationsträffar om projektet:

Tisdagen den 26 februari klockan 18 i KKB:s lokal på Södervångsvägen 94, Löddeköpinge.

Onsdagen den 27 februari klockan 18 i Ligusterns matsal, Trädgårdsgatan 2A, Furulund.

Torsdagen den 28 februari klockan 18 i Salongen på Billingshäll, Högalidsvägen 35B, Kävlinge.

Publicerad 19 February 2019 10:55