Ronnie Svensson har sett kungfiskaren vid Kävlingeån flera gånger.

Ronnie Svensson har sett kungfiskaren vid Kävlingeån flera gånger. Foto: Ronnie Svensson

Färgstark fågel på besök vid Kävlingeån

Ronnie fångade kungsfiskaren på bild

KÄVLINGE.

Den är inte helt ovanlig i Sverige men kungsfiskarens färgglada fjädrar får den att sticka ut. Nu är en individ på besök vid Kävlingeån och fotografen Ronnie Svensson har lyckats fånga den på bild.

Av
John Nordh

Ronnie Svensson är medlem i Skånes ornitologiska förening och åker ofta runt och fotograferar fåglar och andra djur. I januari var det en annan medlem i föreningen som skrev att han hade sett en kungsfiskare i Helsingborg och Ronnie Svensson begav sig dit. Första gången gick han bet, men andra gången lyckades han få syn på den färgglada lilla fågeln.

Inte långt därpå kom det in en ny observation, denna gång i närheten av bron på Storgatan vid Kävlingeån. Nu har Ronnie sett kungsfiskaren där flera gånger och har lyckats ta flera fina bilder.

– Det är himla roligt. Kungsfiskaren är en ganska vanlig fågel i Sverige men många ser inte den eftersom den är så liten. Men samtidigt så är den väldigt färgstark. Det är en exotisk fågel och det känns som att man är i Sydamerika när man ser den, säger Ronnie Svensson.

Den som vill försöka se kungsfiskaren gör bäst i fästa blicken på grenar som sticker ut över vattnet.

– Där sitter den helst. Oftast två till tre meter ovanför vattenytan och spanar efter fisk, säger Ronnie Svensson.

På hans naturblogg går det att se fler bilder på både fåglar och andra djur.

Publicerad 10 March 2019 00:00