Lunds tingsrätt

Lunds tingsrätt Foto. Arkivbild

Mordrättegången avslutad – misstänkte 17-åringen släppt på fri fot

Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff

KÄVLINGE. Rättegången mot de två unga män som pekats ut som skyldiga till knivmordet i Kävlinge i november är nu över. I väntan på dom har den 17-årige pojken, som av vittnen menar ha hetsat 22-åringen till hugget, släppts på fri fot.

Under de tre rättegångsdagarna har åklagaren lagt fram tung bevisning mot de båda åtalade, en 22-årig man och en 17-årig pojke. Bevisningen har bland annat bestått i filmsekvenser från händelsen som publicerats på Snapchat.

Under rättegången har även ett antal vittnen berättat sina historier om vad som hände kvällen i november då en 40-årig man miste livet till följd av minst ett knivhugg.

Åklagaren menar att båda bör dömas för mord och yrkar 14 års fängelse för 22-åringen och tre års sluten ungdomsvård för 17-åringen.

Alternativt yrkar hon på att 22-åringen döms för grov misshandel och vållande till annans död.

Den åtalade 22-åringen har under rättegången erkänt att det var han som höll i kniven, men han har nekat till uppsåt att döda. Den medåtalade 17-åringen har i sin tur medgett att han tagit med sig kniven hemifrån, men att han inte visste vad kniven skulle användas till. Han nekar även till att ha hetsat 22-åringen till att hugga offret.

17-åringens försvarare menar att han inte handlat i samförstånd med 22-åringen och att den filmsekvens där man hör någon uppmuntra hugget inte är tillförlitligt som bevis.

Försvaret yrkar därför att 17-åringen ska frikännas.

De båda åtalade har suttit häktade sedan händelsen, men efter rättegångens slut har 17-åringen försats på fri fot.

Dom väntas inom två veckor.

Publicerad 12 March 2019 13:39