"Det blir en större styrka när det är två förskollärare på samma arbetsplats", säger Camilla Mårtensen (L), utbildningsnämndens ordförande. Foto: Adobe Stock/Kävlinge kommun

Öppna förskolan försvinner från Lödde – flyttar till Kävlinge

"Förhoppningsvis upplevs utökade öppettider och fler aktiviteter som positivt"

KÄVLINGE/LÖDDEKÖPINGE.

När öppna förskolans lokal i Löddeköpinge drabbades av en vattenläcka förra sommaren stängdes den och slogs ihop med verksamheten i Kävlinge. Nu vill politikerna i utbildningsnämnden göra lösningen permanent.

Av
John Nordh

Enligt Kävlinge kommun har sammanslagningen, som har pågått sedan förra sommaren, fallit väl ut. Tidigare arbetade en förskollärare på vardera verksamhet. Men genom att de nu jobbar tillsammans har kvaliteten på verksamheten höjts.

– Det blir en större styrka när det är två förskollärare på samma arbetsplats. Öppettiderna har kunnat förlängas och det möjliggör även en annan typ av verksamhet. Det blir väldigt begränsat vad man kan göra när man bara är en personal, säger Camilla Mårtensen (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Därför vill politikerna nu göra lösningen permanent. På nämndens nästa sammanträde på tisdag den 19 mars, förväntas beslut tas att slå ihop de båda förskolorna.

Vad säger föräldrarna i Lödde som nu förlorar sin öppna förskola.

– Vad jag har hört så är föräldrarna också nöjda med upplägget. Förhoppningsvis upplevs utökade öppettider och fler aktiviteter som positivt. Församlingen i Lödde har en fantastisk verksamhet för föräldralediga så jag kan tänka mig att många alternerar mellan den och öppna förskolan, säger Camilla Mårtensen.

Många kommuner upprättar nu familjecentraler. En familjecentral bedriver en verksamhet som riktar sig till föräldrar och barn och som bland annat är hälsofrämjande, tidigt förebyggande och stödjande. Verksamheten ska minst innehålla mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst.

En sammanslagning av de öppna förskolorna i Kävlinge innebär att arbetet med att skapa en framtida familjecentral i Kävlinge kan påbörjas enligt Camilla Mårtensen.

– Möjligheterna ökar med två personal. På en familjecentral sker ett förebyggande arbete som är ovärderligt, säger hon.

Öppna förskolan i Kävlinge hittas på Arvidsborgsvägen 141, i den så kallade Arvidsborgsgården.

Publicerad 13 March 2019 08:04