Kyrkoherden Mats Andersson-Risberg är glad över att tillståndet för solceller nu är klart.

Kyrkoherden Mats Andersson-Risberg är glad över att tillståndet för solceller nu är klart. Arkivfoto: John Nordh

Grönt ljus för solceller på kyrkans tak

"Känns lite overkligt att allt har gått igenom"

VIRKE.

Efter nästan fem års arbete har nu Kävlinge församling fått grönt ljus för att sätta upp solceller på taket på Virke kyrka. Det är en viktig del i församlingens strävan att göra kyrkan helt klimatneutral.

Av
John Nordh

– Det känns lite overkligt att allt har gått igenom och att vi nu är i mål, säger en glad Mats Andersson-Risberg som är kyrkoherde i Kävlinge församling och berättar att han bara känner till en annan kyrka i Sverige som har fått ett liknande tillstånd.

Som Lokaltidningen tidigare har skrivit så vill församlingen göra kyrkan i Virke helt klimatneutral. Förutom solcellerna på taket ska även får beta på den gamla delen av kyrkogården. Församlingen har också tidigare anlagt en äppellund och ställt upp två bikupor på kyrkogården.

"Det känns lite overkligt att allt har gått igenom och att vi nu är i mål"

Men den största delen av arbetet har gått till att få alla tillstånd på plats för att montera solcellerna. Alla kyrkor som är byggda före 1940 skyddas nämligen av kulturmiljölagen vilket innebär att de inte får ändras utan tillstånd av länsstyrelsen.

Nu har församlingen alltså fått grönt ljus av myndigheten. Men enligt Mats Andersson-Risberg är det fortfarande för tidigt att säga när solcellerna kan vara på plats eftersom det återstår en del arbete.

Bland annat ska en entreprenör för solcellerna upphandlas och även en som ska lägga skiffersten på resten av taket. Dessutom måste en antikvarisk expert följa arbetet för att se till så att det går rätt till. Ett avtal med en sådan måste också vara på plats innan bygget kan sätta igång.

– Det är ännu mycket osäkert när solcellerna kan vara på plats men jag hoppas att det ska kunna bli under detta året, säger Mats Andersson-Risberg.

Redan förra året fick församlingen tillstånd av länsstyrelsen att få ha två betande får på den gamla delen av kyrkogården – ett betydligt mer miljövänligt alternativ än trädgårdsmaskiner. Men torkan som drabbade stora delar av Sverige förra våren och sommaren satte stopp för de naturliga gräsklipparna.

– Men redan senare i vår hoppas vi att fåren ska kunna vara på plats. Så som det har regnat den senaste så ser det ju bra ut, säger Mats Andersson-Risberg.

Har ni planer på att göra fler av församlingens kyrkor klimatneutrala i framtiden?

– Man kan alltid gå vidare och titta på våra andra kyrkor för att de som det går att göra likadant där. Rent spontant så tänker jag på Södervidinge kyrka som är byggd ungefär samtidigt som Virke kyrka. Ju äldre en kyrka är desto svårare är det eftersom de då har ett ännu större kulturhistoriskt värde.

Virke kyrka ska bli helt klimatneutral.

Virke kyrka ska bli helt klimatneutral. Arkivfoto: John Nordh

Senare till våren kommer två får beta på kyrkogården.

Senare till våren kommer två får beta på kyrkogården. Foto: Stefan Holm/Adobe Stock

Virke kyrka

Den nuvarande stenkyrkan i nygotisk stil stod klar 1862, ritad av Per Ulrik Stenhammar. Innan dess fanns det en liten kyrka som byggdes i romansk stil på 1100-talet.

Källa: Kävlinge församling.

Publicerad 17 March 2019 05:00