Stigen nere vid Kvarnparken leder just nu rakt ner i vattnet. Där har kommunen satt upp ett avspärrningsband.

Stigen nere vid Kvarnparken leder just nu rakt ner i vattnet. Där har kommunen satt upp ett avspärrningsband. Foto: John Nordh

VIDEO: Höga vattenflöden efter allt regn

"Gå inte ut i vattnet"

KÄVLINGE.

Den senaste tidens regnande har lett till höga vattennivåer runt om i kommunen. På flera platser har avspärrningsband nu satts upp. – Det är inte säkert att gå ut i vattnet, säger Ola Åkesson, gatuingenjör på Kävlinge kommun.

Av
John Nordh

Att Kävlingeån breder ut sig är ingen ovanlig syn såhär års. Men enligt Ola Åkesson är vattennivån högre i år än vad den brukar vara.

– Det är ett oerhört flöde i ån och även jordbruksmarkerna är mättade vilket gör att nivån höjs ännu mer, säger han.

På de platser som är översvämmade som kommunen känner till har avspärrningsband satts upp för att uppmana folk att inte gå ut i vattnet. Enligt Ola Åkesson är det inte säkert.

– Man ska ha respekt när trycket är så högt. Även om man känner till stigen och brukar gå där i vanliga fall så ska man inte gå ut i vattnet. Marken kan ha blivit underminerad och det finns en risk att man fastnar. Det kan också flyta runt saker i vattnet som kan vara farliga, säger han och uppmanar alla att ta kontakt med kommunen om de ser något som inte verkar stämma.

– Ring i så fall till Kontakt Kävlinge så att vi får vetskap om det och kan ta hand om det.

Hur lång tid det kan ta innan vattnet sjunker vet Ola Åkesson i nuläget inte. Det hela beror på hur mycket mer regn det kommer att falla.

– Det kan ta ett antal dagar innan det lugnar sig, säger han.

Det är höga flöden i Kävlingeån för närvarande.

Det är höga flöden i Kävlingeån för närvarande. Foto: John Nordh

"Gå inte ut i vattnet", uppmanar Ola Åkesson. Foto: John Nordh

Foto: John Nordh

Publicerad 18 March 2019 15:33