Mia Sjöström är en av stamgästerna på Billingshäll.

Mia Sjöström är en av stamgästerna på Billingshäll. Foto. Privat

Badgäster upprörda efter kommunens beslut: "Känns som ett hån"

Duschdraperi togs bort från duschrum – sattes upp utanför dörren

KÄVLINGE. Badgäster på Billingshäll upprördes över kommunens beslut att ta bort anläggningens duschdraperier. Efter klagomål kom draperierna tillbaka, men sattes då upp utanför dörren. "Det är fullkomligt vansinnigt. Det känns som ett hån", säger en av stamgästerna.

Varmvattensbassängen på Billingshäll i Kävlinge nyttjas framförallt av äldre och funktionshindrade som deltar i olika former av aktiviteter.

Tidigare har duschrummen varit utrustade med duschdraperier vilket uppskattats av alla som har stomier, proteser och liknande.

– Man kunde då stänga om sig för att i lugn och ro förbereda sig för bad, säger Mia Sjöström, som besöker badet regelbundet.

Efter en inspektion under hösten togs dock draperierna bort då de inte ansågs vara sanitära, vilket fick klagomål till följd.

– Många tyckte det var jobbigt att duscha för öppen ridå och började istället byta om och tvätta sig inne på toaletten, berättar Mia Sjöström.

Efter flera klagomål sattes draperierna tillbaka. Men inte framför duscharna där de var från början utan utanför dörren som leder in till badhuset.

– Det leder bara till att man trasslar in sig när man öppnar dörren för att komma ut. Helt ärligt känns det som ett hån mot oss som har svårt att röra oss. "Ni ville ha ett draperi, här har ni ett", säger Mia Sjöström, som menar att draperierna inte fyller någon som helst funktion där de hänger idag.

– För att kunna öppna måste man dra dessa åt sidan med öppen dörr och då har till exempel herrarna full insyn till damerna.

Ingrid Lindberg som jobbar i Hälsofrämjande enheten, som har ansvar för uthyrningen av badet på Billingshäll, håller med om att placeringen av draperierna kanske inte är optimal, men menar att det är det bästa som går att åstadkomma utifrån hur badhuset är byggt.

– Vi förstår att man inte vill ha full insyn in i duschrummet när man öppnar för att gå ut till bassängen. På andra ställen brukar det finnas någon typ av sluss, vilket vi saknar här. Det är därför som vi satt upp draperier utanför omklädningsrummen, förklarar hon.

Om det blir besvärligt att ta sig ut ur omklädningsrummen med exempelvis rullatorer menar Ingrid Lindberg att man får ta hjälp av varandra.

– Man är ju aldrig där ensam så kanske kan man då be någon annan som är på väg ut om hjälp att hålla dörren, säger hon.

Enligt Ingrid Lindberg har det heller inte inkommit särskilt många klagomål sedan de nya draperierna sattes upp.

– Vi fick mycket synpunkter när draperierna togs bort, men efter att de nya sattes upp har vi bara fått något enstaka.

Publicerad 22 March 2019 15:26