Foto. Fredrik Magnusson

Slagen och skjuten i pungen - misstänkta frias

Bevisningen räcker inte enligt tingsrätten

KÄVLINGE. Kävlingebon sköts i pungen men lyckades springa från platsen. Nu frias de två misstänkta, eftersom bevisningen är långt ifrån tillräcklig.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Tingsrätten konstaterar att målsäganden och de två åtalade är ungefär lika lite trovärdiga. Mannen som misshandlades berättar att han den femte mars fick ett sms av en person han inte kände, där det stod att han ville "ta en cigg". Målsäganden säger att han inte funderade på det, utan satte sig i en bil med två andra personer.

Det blev en diskussion som snart urartade i kaos. En magnumrevolver kom fram och målsäganden fick ta emot flera slag, det är alla eniga om. De två åtalade hade också skador efter slagsmålet i bilen.

Under tumultet brann ett skott av och snuddade båda benen och gick igenom pungen på målsäganden. Rättsläkaren säger att det sannolikt är samma kula som sedan gick in i lårbenet på en av de åtalade.

Målsägandens skador var lindriga och förutom ärr kommer han inte att få några bestående med. Värre är det med en av de åtalade. Han har fått genomgå flera operationer och kommer att ha problem att gå resten av livet.

Åklagaren ansåg att de två männen hade planerat att skada målsäganden, vilket bland annat styrks med att de hade på sig blåa handskar enligt en film som visar en sekvens av brottet. Åklagaren anser dock att det inte finns något som pekar på att de två misstänkta hade för avsikt att grovt misshandla målsäganden. Skottet var troligen ett vådaskott, anser rätten och det faktum att alla tre är skadade tyder på att det kan ha varit självförsvar. Domstolen anser också att det är omöjligt att säga vem som gjorde vad. Därför frias de båda männe från misshandel. Eftersom det inte gått att bevisa vem vapnet tillhör döms de inte heller för vapenbrott. Istället döms de för ringa narkotikabrott och för att ha haft en batong med sig.

Publicerad 22 March 2019 10:15