Anna Nilsson hoppas att det ska kunna finnas en öppen förskola i både Löddeköpinge och Kävlinge. Den högra bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Anna Nilsson hoppas att det ska kunna finnas en öppen förskola i både Löddeköpinge och Kävlinge. Den högra bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Privat/Adobe Stock

Beslut om att stänga öppna förskolan i Lödde skjuts upp

Flera föräldrar har protesterat

LÖDDEKÖPINGE.

Planerna på att permanent stänga öppna förskolan i Löddeköpinge har fått flera föräldrar att protestera. Nu skjuter utbildningsnämnden fram beslutet.

Av
John Nordh

Förra sommaren drabbades öppna förskolans lokal i Löddeköpinge av en vattenläcka. Den tvingades att stänga och verksamheten slogs ihop med öppna förskolan i Kävlinge.

Som Lokaltidningen var först med att berätta, vill politikerna i utbildningsnämnden nu göra lösningen permanent. Enligt Kävlinge kommun har sammanslagningen fallit väl ut.

Tanken var att ett beslut skulle tas på nämndens sammanträde idag, tisdag. Men när planerna blev kända ledde de till protester från flera föräldrar. Nu meddelar Camilla Mårtensen (L), utbildningsnämndens ordförande, att beslutet skjuts på framtiden.

– Det var några av nämndledamöterna som uttryckte att de var i behov av mer information i ärendet. Det ska absolut finnas möjlighet att vidare diskutera detta i partigrupperna, säger hon och och berättar att förhoppningen är att ärendet ska kunna tas upp på nästa nämndmöte i maj istället.

– Vi måste ta ett beslut för verksamhetens skull så att de kan jobba vidare. Bestämmer vi oss för att den ska finnas kvar i Löddeköpinge så får vi fundera på i vilken lokal. Vi har fått indikationer från KKL (KKB:s systerbolag som är ägare till kommunens samhällsnyttiga fastigheter reds.anm) att en ny lokal krävs i så fall.

En av de föräldrar som har protesterat är Anna Nilsson, förälder till två barn som är 4,5 och 3 år gamla. Efter att ha läst Lokaltidningens artikel skrev hon ett e-förslag till Kävlinge kommun och bad politikerna att tänka om. Redan samma dag hade förslaget fått över 100 underskrifter.

– Min tanke med det var att visa att det finns ett missnöje med förslaget. Föräldrarna i Kävlinge är säkert jättenöjda, det hade jag också varit om jag hade bott där. Men de gånger jag har varit på öppna förskolan i Kävlinge har jag bara träffat någon enstaka förälder från Lödde där, säger Anna Nilsson.

Hon flyttade från Stockholm hem till Löddeköpinge, där hon är uppvuxen, i somras. Sedan dess har hon besökt öppna förskolan i Kävlinge en till två gånger i veckan. Hade öppna förskolan i Löddeköpinge varit öppen skulle Anna Nilsson gått dit varje dag.

– Det är en jätteviktig verksamhet. Dels för barnen som får träffa andra barn i olika åldrar, men också för föräldrarna som får träffa varandra.

Anna Nilsson hoppas nu att politikerna ska tänka om.

– Verksamheten på församlingshemmet i Lödde är jättetrevlig, men den ska inte vara istället för den kommunala. Jag hoppas att det ska kunna finnas en öppen förskola i Kävlinge och en i Lödde, säger hon.

Publicerad 23 March 2019 05:56