"Utan alla volontärer som hjälper oss hade vi aldrig klarat detta", säger Emil Falck på Vikingatider. Foto: Vikingatider/John Nordh

Gillesalen börjar ta form på Vikingatider: "Helt underbart"

Invigning i sommar

LÖDDEKÖPINGE.

Efter en lång väntan börjar nu äntligen det stora långhuset ta form på Vikingatider. Med 120 sittplatser kommer gillesalen betyda mycket för föreningens verksamhet.

Av
John Nordh

Arbetet med huset är i full gång. I skrivande stund är stora delar av stommen redan klar och snart är det dags för takstolarna att sättas på plats. Långhuset är ett så kallat bulhus, en väldigt tacksam byggnad att konstruera enligt Emil Falck på Vikingatider.

– Det är som ett jättestort lego. Vi har endast behövt göra väldigt små modifieringar av det ursprungliga huset på Gotland. Där hade de till exempel stampat jordgolv men vi satsar på ett brädgolv, säger han.

I november 2015 genomförde Vikingatider en av sina största satsningar någonsin. Tio vikingahus, det stora långhuset och nio mindre, köptes av vikingabyn Tofta på Gotland och fraktades ner till Löddeköpinge.

De nio mindre husen byggdes upp i en snabb takt men arbetet med långhuset, som är 24 meter långt och åtta meter högt och brett, tog desto längre tid. När det väl hade plockats isär på Gotland och delarna hade hamnat hos Vikingatider, drog processen med bygglovet ut på tiden. Tanken var först att huset skulle vara färdigt inför säsongen 2017 men det visade sig vara omöjligt.

– Bland annat krävdes det en konstruktionsritning för att få bygglovsansökan godkänd. Men det var ju inte så lätt att göra en sådan eftersom vi redan hade plockat isär huset. Vi fick därför anlita en arkitektfirma som fick rita huset till oss, berättar Emil Falck.

Men nu är alltså alla tillstånd i hamn och äntligen börjar huset ta form. Emil Falck beskriver känslan som "helt underbar".

– Efter två och ett halvt års väntan är vi nu äntligen snart klara. Vi har varit nervösa för hur träet skulle klara att ligga på en hög under hela den här tiden. Men vi har bara behövt slänga en bit, resten har klara sig hur bra som helst, säger han.

Långhuset börjar ta form. I sommar är det dags för invigning.

Långhuset börjar ta form. I sommar är det dags för invigning. Foto: Vikingatider

Långhuset kommer att invigas till sommaren och när det är klart kommer det betyda mycket för Vikingatiders verksamhet. Förutom att det ger föreningen en möjlighet att förlänga säsongen, kommer man också kunna satsa på nya sorters evenemang i huset.

– Med 120 sittplatser är det en väldigt stor och bra lokal. Vi kommer kunna hyra ut huset för till exempel företagsevenemang och annat. Det kommer ge oss större ekonomiska intäkter, vilket är en förutsättning för en ideell förening som vår att kunna överleva, säger Emil Falck.

Publicerad 24 March 2019 06:00