Vellinge är en av några skånska kommuner som har satsat på trygghetvärdar. Hur Kävlinge ska arbeta för att förebygga ohälsa och en negativ social utveckling bland ungdomar är något som nu utreds.

Vellinge är en av några skånska kommuner som har satsat på trygghetvärdar. Hur Kävlinge ska arbeta för att förebygga ohälsa och en negativ social utveckling bland ungdomar är något som nu utreds. Arkivfoto: Åsa Meierkord

Nej till fältgrupp – men utredning om trygghetsskapande funktion pågår

"Hade velat se ett agerande nu"

KÄVLINGE.

Det blir ingen fältgrupp i Kävlinge kommun, i alla fall inte ännu. Istället vill arbetsliv- och fritidsnämnden vänta in en utredning om uppbyggnaden av någon form av trygghetsskapande funktion i kommunen.

Av
John Nordh

Socialdemokraterna har vid flera tillfällen påtalat att det bör införas en fältgrupp i Kävlinge med minst två fältassistenter, senast i form av en motion till arbetsliv- och fritidsnämnden.

Partierna i Alliansen (M, L, KD och C) samt Sverigedemokraterna vill istället utreda vilken form av trygghetsskapande funktion som skulle passa bäst i Kävlinge för att förebygga ohälsa och en negativ social utveckling bland ungdomar.

Förra veckan kom Socialdemokraternas motion upp i arbetsliv- och fritidsnämnden där frågan gick till votering. Politikerna i Alliansen och Sverigedemokraterna valde att säga nej medan Miljöpartiet stöttade Socialdemokraternas förslag. Voteringen landade därmed på 9-4 till Socialdemokraternas nackdel.

Enligt Johan Ericsson (M), ordförande i arbetsliv- och fritidsnämnden, vill partierna som röstade nej invänta utredningen som nu är igång. Planen är att den ska hamna på nämndens bord senare i år. Med vad den kommer att landa i är ännu oklart. Bland annat ska Kävlinge kommun titta på hur man gör i andra kommuner. I Vellinge och Trelleborg har det till exempel satsats på trygghetsvärdar.

– Vi ska se vilka möjligheter som finns innan vi bestämmer oss för en lösning. Är en fältgrupp den bästa lösningen eller finns det något annat sätt som gör mer nytta? Förvaltningen ska få tid på sig att utreda detta. Jag tror att vi måste jobba betydligt mer förebyggande men vi måste göra det på rätt sätt, säger Johan Ericsson.

Oppositionsrådet Catrin Tufvesson (S), är kritisk till att ett beslut dröjer. Socialdemokraterna har påtalat behovet av fältassistenter i flera år, berättar hon.

– Vi hade velat se ett agerande redan nu, vi har väntat länge nog.

Är det inte bra att frågan utreds för att se vilket behovet är?

– Jag tycker redan vi vet vad behovet är. En utredning förlänger det hela och våra ungdomar har inte tid att vänta. Det kan ta flera år innan man får det hela att fungera. Denna insatsen borde gjorts för länge sedan. Det som är bra med att en utredning görs är att frågan blir förankrad och vi tänker inte släppa den.

Publicerad 25 March 2019 11:54