Tre stenkastningar mot bussar har nu skett inom en kort tid i Kävlinge. (Genrebild).

Tre stenkastningar mot bussar har nu skett inom en kort tid i Kävlinge. (Genrebild). Foto: Mostphotos

Stenkastningen fortsätter – busstrafiken stoppas helt i Kävlinge

"Helt uppåt väggarna"

KÄVLINGE.

I fredags kväll blev ytterligare en buss attackerad med stenar i Kävlinge. Därför väljer nu Skånetrafiken att helt stoppa busstrafiken i Kävlinge under kvällstid.

Av
John Nordh

Efter att två stenkastningar mot bussar inträffade med kort mellanrum på Västergatan valde Skånetrafiken att dra in två busshållplatser under kvällstid för att undvika sträckan. Trafikändringen var tänkt att gälla fram till i söndags.

Men nu har ytterligare en attack inträffat och därför väljer Skånetrafiken att helt undvika att trafikera Kävlinge under kvällarna från och med 19.30. Trafikförändringen gäller fram till och med onsdag i ett första skede.

– Vi jobbar tillsammans med kommunen och trafikföretaget med att utreda hur vi ska hantera detta men ännu är inget bestämt. Säkerheten för resenärerna och förarna går i första hand, säger Anna Fjellner, pressansvarig på Skånetrafiken.

Det var i fredags kväll vid 19-tiden som den nya attacken ägde rum. Denna gång när en buss färdades på Storgatan. Enligt polisanmälan blev bussen träffad av flera stenar men den fick inga direkta skador. Några personer ska heller inte ha skadats.

Enligt Michael Rydberg, kommunpolis i Kävlinge, har polisen nu utökat sin tillsyn i området.

– Vi har vissa uppslag som vi jobbar med. Mer än så kan jag inte berätta i nuläget, säger han.

Polisen söker vittnen till händelserna och uppmanar alla som har sett något att höra av sig. I ett av de tre fallen har ett vittne sett ett gäng ungdomar kasta stenar. Michael Rydberg uppmanar därför nu också föräldrar att prata med sina barn.

– Vet någon förälder med sig att de har barn som är ute om kvällarna så prata med dem och berätta att det här med stenkastning mot bussar är helt uppåt väggarna, säger han.

Under helgen skedde också en liknande skadegörelse på Annelunds fritidsgård. I lördags kväll vid 21-tiden kastade någon eller några stenar på fritidsgården.

– Personalen hörde smällar och när de kom ut såg de att tre rutor hade krossats, säger Michael Rydberg som inte vill dra något samband mellan skadegörelsen på fritidsgården och attackerna mot bussarna.

– Jag vill inte låsa fast mig i något. Vi har uppslag som vi jobbar med, upprepar han.

Så här påverkas trafiken:

Linje 122 Kävlinge station – Barsebäckshamn. Bussen vänder i Löddeköpinge.

Linje 123 Kävlinge station – Lund. Bussen vänder i Furulund.

Källa: Skånetrafiken.

Publicerad 08 April 2019 11:19