"Vi måste få ett stopp på det här", säger Pia Almström (M) efter den senaste tidens stenkastning mot bussar och skadegörelse i Kävlinge. Foto: Kävlinge kommun/Mostphotos

Efter stenkastning och oroligheter – kommunen sätter in väktare

Sten kastades på polisbil

KÄVLINGE.

Efter den senaste tidens stenkastning mot bussar, en polisbil och skadegörelse i Kävlinge, sätter kommunen nu in väktare under kvällstid. – Vi måste få ett stopp på det här, säger Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande.

Av
John Nordh

Väktarna kommer att arbeta kvällstid så länge problemen kvarstår, enligt Pia Almström.

– Vi sätter in extra insatser under påsklovet också då många ungdomar är lediga, säger hon.

Den senaste tiden har det varit oroligt i Kävlinge, något som har gjort att polisen utökat sin tillsyn i området runt Korsbackaskolan och Annelundsskolan.

Flera stenkastningar mot bussar har inträffat och det har också varit oroligt vid Annelunds fritidsgård. Under helgen som gick kastade någon sten på fritidsgården och krossade tre förnsterrutor. En polisbil träffades också på passagerarfönstret av en stor sten under natten mellan lördagen och söndagen i närheten av Korsbackaskolan.

– Den enda anledningen till att det slutade väl är att vi har skyddsfilm på fönsterna. Annars hade polisen som satt på passagerarplatsen träffats av stenen, säger Thomas Levén, gruppchef för områdespoliserna i Lokalpolisområde Kävlinge.

Pia Almström är trött på stöket och vill få ett stopp på det.

– Vi måste göra något åt det här med en gång. Förutom väktarna så jobbar både skolan och socialförvaltningen tillsammans med polisen för att komma till rätta med det här, säger hon och lyfter fram föräldraansvaret. Enligt Pia Almström är det barn i yngre tonåren som är stökiga utomhus om kvällarna.

– Det gäller att föräldrar tar sitt ansvar och pratar med sina barn. När polisen ser stökiga ungdomar utomhus kör de hem med dem till föräldrarna. Det är ett bra sätt att handskas med problemet tycker jag, säger hon.

Kommunen har nyligen sagt nej till att införa fältassistenter för att istället invänta en utredning om uppbyggnaden av någon form av trygghetsskapande funktion i kommunen.

Vilken långsiktig lösning tycker du är den bästa för att komma till rätta med problematiken?

– Vi tänker oss att vi behöver fler vuxna ute på kvällarna och det är inte säkert det ska vara fältassistenter. Det kan vara personer med en annan kompetens. Vi har nu plockat in personer från inom organisationen som ska stötta upp på fritidsgårdar. De har erfarenhet av att jobba med stökiga ungdomar, säger Pia Almström.

Efter att den tredje stenkastningen mot bussar ägde rum i fredags beslutade Skånetrafiken att stoppa busstrafiken i Kävlinge under kvällstid. Stoppet gällde i ett första skede fram till och med ikväll, onsdag, men förlängdes under dagen ytterligare ett dygn.

Publicerad 10 April 2019 10:35