Ibtesam Almorshed och Hadia Ali är två av deltagarna på kursen.

Ibtesam Almorshed och Hadia Ali är två av deltagarna på kursen. Foto: John Nordh

Penseldrag och språkkunskap: SFI-elever går kurs hos Konstforum

"Det blir ett naturligt utbyte"

KÄVLINGE.

Under tio veckor har elever från SFI i Kävlinge fått lära sig konsthantverk av medlemmar i föreningen Konstforum. Tisdagen den 30 april blir det vernissage på Kävlinge lärcentrum.

Av
John Nordh

Det ligger en tystnad över lokalen på andra våningen i Lilla kulturhuset Mejerigränden i Kävlinge. Med stor koncentration är de tolv deltagande SFI-eleverna i full färd med att skapa olika alster. Någon knyter makramé, en annan skapar ett löv i lera och en grupp målar blommor.

Hadia Ali och Ibtesam Almorshed är två av deltagarna. Steg för steg växer de två blommorna de målar fram på duken framför dem. Ingen av dem har sysslat med konst tidigare.

– Det är roligt att måla och inte heller så svårt, säger Ibtesam och får medhåll av Hadia som berättar att hon har funderat på att börja måla hemma på fritiden även efter att kursen hos Konstforum är över.

Att visa sin konst för andra elever och för allmänheten är inget som gör Hadia Ali och Ibtesam Almorshed nevösa.

– Nej, de ska bara bli kul, säger Hadia.

Kursen är en del av projektet Fritid- och föreningsguiden i Kävlinge som lärcentrum driver. Syftet med projektet är att visa SFI-eleverna vilket utbud av aktiviteter som finns i kommunen. Det ger också föreningarna tillfälle att visa upp sig och kanske locka nya medlemmar.

Hittills har SFI-eleverna bland annat fått prova på boule med Kävlinge Boulesällskap och besökt Equmeniakyrkans församling i Furulund.

– I december hade vi också en stor föreningsmässa och vi har också haft en tio veckor lång träningskurs för kvinnorna tillsammans med Friskis och Svettis, säger Farah Zaghmout, integrationshandledare på Kävlinge lärcentrum som håller i projektet.

När Anja Kärhä, Ann-Christine Jönsson, Margareta Alvthin och Marianne Bengtsson från Konstforum hörde om projektet var de inte sena att nappa.

– Vi vill ge kommunens SFI-elever möjligheten att lära sig svenska via konsten, säger Anja Kärhä.

– När man skapar med händerna kommer man i ett flow. De finns forskning som visar att en kreativ stimulans hjälper inlärningen, fortsätter Ann-Christine Jönsson.

Medlemmarna från Konstforum har i sin tur också lärt sig mycket av SFI-eleverna. Bland deltagarna talas arabiska, dari och swahili.

– Det blir ett naturligt utbyte när vi sysslar med konsten och vi har fått lära oss mycket om deltagarnas kulturer, säger Anja Kärhä.

Deltagarna har skapat flera alster under kursen.

Deltagarna har skapat flera alster under kursen. Foto: John Nordh

Marianne Bengtsson, Margareta Alvthin, Anja Kärhä och Ann-Christine Jönsson från Konstforum.

Marianne Bengtsson, Margareta Alvthin, Anja Kärhä och Ann-Christine Jönsson från Konstforum. Foto: John Nordh

Färgglada blommor växer fram steg för steg.

Färgglada blommor växer fram steg för steg. Foto: John Nordh

Löven kommer att finnas att beskåda på vernissagen den 30 april.

Löven kommer att finnas att beskåda på vernissagen den 30 april. Foto: John Nordh

VERNISSAGE

Tisdagen den 30 april på Kävlinge lärcentrum mellan klockan 10 och 13.

Publicerad 11 April 2019 06:00