En person i Barsebäckshamn vill att kommunen fyller på sand på stranden. (Genrebild).

En person i Barsebäckshamn vill att kommunen fyller på sand på stranden. (Genrebild). Foto: Adobe Stock

Önskemål om ny strandsand grusas

"Ingen strand som vi sköter på det sättet"

BARSEBÄCKSHAMN.

E-förslaget om sandpåfyllnad på stranden vid Barsebäckshamn nådde snabbt hundra underskrifter. Men från Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande, är beskedet glasklart. – Det är bara att konstatera att vi inte kommer fylla på någon mer sand där", säger hon.

Av
John Nordh

Enligt personen som har skrivit e-förslaget till Kävlinge kommun är det lite sand på stranden vid hamnen. Det är också många stenar på stranden och i vattenbrynet.

"Jag vet att det är många som saknar stranden i Barsebäckshamn och önskar därför att kommunen årligen (vid behov) och i enlighet med erforderliga tillstånd utför sandåterföring så att stranden återigen blir en trevlig plats att besöka", skriver personen i förslaget som i skrivande stund har fått 164 underskrifter.

Sandpåfyllnad har skett kontinuerligt på Barsebäckstrand genom åren. 2017 fick Kävlinge kommun tillstånd av mark- och miljödomstolen att även utföra åtgärden på stranden vid Barsebäckshamn. Tillståndet gäller i tio år och i samband med att kommunen byggde erosionsskydd på platsen 2017 passade man på att fylla på sand för första gången.

Men nu blir det inte någon ny sandpåfyllnad på stranden enligt Pia Almström, ordförande i kommunstyrelsen där e-förslaget kommer att hamna.

– Det är ingen strand som vi sköter på det sättet. Många badar istället från piren ute i hamnen, säger hon.

Pia Almström vill hellre att kommunen ska fortsätta att lägga sina krafter på Barsebäckstrand och på att få igång campingen.

– Att den satsningen ska bli bra är också något som vi har fått in många önskemål om, säger hon.

Publicerad 18 April 2019 06:06