Under de fem veckor hissen beräknas vara avstängd kommer boende på Billingshäll som är beroende av den inte ha möjlighet att gå ut i våren. (Bilderna är tagna i andra sammanhang).

Under de fem veckor hissen beräknas vara avstängd kommer boende på Billingshäll som är beroende av den inte ha möjlighet att gå ut i våren. (Bilderna är tagna i andra sammanhang). Foto: Adobe Stock

Anhörig till boende: "Denna våren får han inte uppleva"

Hiss avstängd i fem veckor – äldre hänvisas till balkonger för utevistelse

KÄVLINGE.

Hissarna på Billingshäll är gamla och måste bytas ut. För de äldre som inte kan gå i trapporna innebär det flera veckor av isolering på plan 2 och 3.

Av
John Nordh

Totalt är det fyra hissar som ska bytas på Billingshäll. En av hissarna är extra viktig för de äldre på boendet. För de som inte kan gå i trapporna, är hissen nämligen deras enda alternativ för att komma ner till markplan. Hissen stängdes av kort efter påsk och arbetet med att ersätta den beräknas ta fem veckor.

På plan 2 och 3 bor ett tjugotal äldre. För att få friskt luft hänvisas de istället till sina balkonger under veckorna som hissen är avstängd.

Peter Lackegård som har en nära anhörig på boendet är kritisk mot att hissbytet sker nu när våren är på ingång.

– Min släkting tar hissen ner och går ut varje dag. Vi hjälpte honom ner för trapporna en dag men det var knappt att han kom upp igen. Det känns som en stor risk att ta och det gäller inte bara honom utan för flera andra på boendet också, säger Peter Lackegård.

Hur känns det här för din släkting?

– Den äldre generationen har en förmåga att acceptera allt om de känner att de inte har möjlighet att påverka. Han suckar uppgivet och konstaterar att denna våren får han inte uppleva. Det är mer jag som är arg.

Har du en förståelse för att de gamla hissarna måste bytas ut?

– Självklart måste man ha fungerande hissar. Men kanske kunde man arrangera en trapphiss eller någon annan tillfällig lösning under tiden. Jag tycker man borde kunna planera och genomföra detta på ett bättre sätt.

Enligt Mattias Averup, drift- och miljöansvarig på KKB, måste en hiss bytas ut vart 25:e eller 30:e år. Varje gång är det många olika pusselbitar som ska falla på plats; projektering, upphandling och dessutom ska tidsplaneringen passa entreprenörens schema.

– Vi utgår alltid från bästa möjliga scenario men det är inte alltid vi lyckas tajma det perfekt och det är svårt att få ihop så att alla är nöjda. Men entreprenören kämpar på så snabbt det går, säger han och fortsätter:

– En annan parameter som man beaktar när man beslutar om ett hissbyte är risken för ett haveri. Om en gammal hiss totalhavererar är det mellan tre till fyra månaders leveranstid på en ny.

Under tiden hissen är avstängd kommer personalen på Billingshäll göra vad de kan för att underlätta för de boende. Bland annat kommer lunchen intas gemensamt för de som vill på våning 2 och 3. Aktiviteter kommer också även att arrangeras på de båda planen.

– Så klart hade det varit bättre om hissbytet gjordes under vintern men man styr inte allt. Oavsett när i tiden det ska göras är det hyresgäster som blir drabbade. Men tillsammans med KKB och entreprenören ska vi göra det bästa av situationen. Det är trots allt nödvändigt, de nya hissarna kommer ha bättre driftssäkerhet och ny teknik, säger Ann-Louise Christensen, chef för sektor Omsorg.

Någon trapphiss är dock inte aktuell under tiden. Enligt omsorgschefen skulle det bli en för stor apparat och för stora kostnader.

– Hade det handlat om en längre period så hade vi fått diskutera andra lösningar under tiden, säger hon.

Efter att hissarna är klara på Billingshäll är det dags för hissen på Ligustern i Furulund att bytas ut.

Publicerad 07 May 2019 10:29