Under onsdagen var det byggstart för Brf Stationstorget i Stationsstaden. Från vänster: Annika Pålsson, affärschef på Midroc, Mikael Persson, kommundirektör i Kävlinge, Pia Almström, kommunstyrelsens ordförande, Johan Svedström, affärschef på Midroc och Fredrik Bokelund, platschef.

Under onsdagen var det byggstart för Brf Stationstorget i Stationsstaden. Från vänster: Annika Pålsson, affärschef på Midroc, Mikael Persson, kommundirektör i Kävlinge, Pia Almström, kommunstyrelsens ordförande, Johan Svedström, affärschef på Midroc och Fredrik Bokelund, platschef. Foto: John Nordh

Dags för byggboom i Stationsstaden

Första spadtaget för Brf Stationstorget avklarat

KÄVLINGE.

Nu är bygget av de första bostäderna i Stationsstaden igång. Under onsdagen samlades personal från fastighetsbolaget Midroc, politiker och tjänstemän från Kävlinge kommun och bostadskunder för att bevittna de första spadtagen av Brf Stationstorget.

Av
John Nordh

Brf Stationstorget kommer att bestå av 64 bostäder, från ettor på 32 kvadratmeter upp till femmor på 118 kvadratmeter.

– Hittills har vi sålt 85 procent av bostäderna. Det är en bra siffra, bättre än vad vi hade förväntat oss, säger Johan Svedström, affärschef på Midroc.

Endast ett "långt stenkast" bort, som han uttrycker det, ligger tågstationen. Det är en av anledningarna till det stora intresset tror Johan Svedström.

– Kävlinge ligger i ett nav med närhet till Lund, Malmö och Helsingborg. Du kan ta tåget för att åka till Malmö Live och se en konsert, eller för att göra ett besök på Dunkers kulturhus eller så kan du stanna kvar här och njuta av allt det som Kävlinge har att erbjuda, säger han.

Om allt går enligt planerna kommer bostäderna vara inflyttningsklara under oktober eller november 2020. Fram tills dess är det mycket som ska göras.

Först ska ett stort källarutrymme anläggas och tidigt i september anländer den 50 meter höga lyftkranen. Då börjar arbetet med själva byggnaden som kommer bli fem våningar hög och vars fasad kommer att bestå av tre olika färger av tegel; rött, svart och en grått. Taket blir svart och i plåt.

– Formen på byggnaden kommer att likna en bumerang, säger Johan Svedström.

Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande, är glad över att bygget nu äntligen är igång efter en lång process med detaljplanen.

– Jag har varit med ända sedan Midroc hörde av sig för många år sedan och berättade om sina planer och det är kul att vara med här idag när de första bostäderna i Stationsstaden börjar byggas, säger hon och fortsätter:

– Det här ska vara en välkomnande stadsdel och därför har vi satsat mycket på gångstråk, cykelvägar och en park. Det ska vara kul att promenera här.

Ulla och Bengt Nilsson ser fram emot nästa år när de ska få flytta in.

Ulla och Bengt Nilsson ser fram emot nästa år när de ska få flytta in. Foto: John Nordh

På plats när det första spadtaget togs var många av bostadsköparna. Två av dem var Ulla och Bengt Nilsson som ser fram emot att flytta till sin trea efter att ha bott 50 år i ett hus i närheten av Stationsstaden.

– Det känns skönt att få flytta till en helt ny plats men där man ändå redan känner till området. Bägge barnen bor också kvar i Kävlinge, säger Bengt.

Det gamla Scanområdet kommer fortsätta att utvecklas under flera år framåt. Förutom att Stationsstaden kommer att ha cirka 1 300 bostäder och många kommersiella verksamheter när stadsdelen är klar, ska också det nya kommunhuset finnas här tillsammans med Kävlinges nya badhus som beräknas öppna hösten 2022.

– Under hösten 2021 hoppas vi kunna flytta in i det nya kommunhuset. Arbetet med upphandlingen kommer att sätta igång efter sommaren, berättar Mikael Persson, kommundirektör i Kävlinge.

David Andreassen har köpt en tvåa i det kommande huset.

David Andreassen har köpt en tvåa i det kommande huset. "Det ska bli intressant att följa när ett helt nytt område byggs här. Läget med närheten till stationen var det som lockade mig", säger han. John Nordh

Foto: John Nordh

Foto: John Nordh

Publicerad 09 May 2019 00:00