Kävlinge kommun vill sälja ut cirka 15 procent av KKB:s fastighetsbestånd, motsvarande 350 till 400 lägenheter.

Kävlinge kommun vill sälja ut cirka 15 procent av KKB:s fastighetsbestånd, motsvarande 350 till 400 lägenheter. Arkivfoto: John Nordh

Planen – delar av KKB:s fastighetsbestånd ska säljas

Handlar om cirka 350 till 400 lägenheter

KÄVLINGE.

Kävlinge kommun planerar att sälja av cirka 15 procent av KKB:s fastighetsbestånd – motsvarande 350 till 400 lägenheter. Ärendet tas upp i kommunstyrelsen den 22 maj och beslutas i kommunfullmäktige den 10 juni.

Av
John Nordh

Anledningen till försäljningen är att kommunen vill skapa förutsättningar att öka bostadsbyggandet i kommunen och få in fler aktörer på bostadsmarknaden.

– När Kävlinge växer ska vi ta ansvar för bostadsmarknaden och den sociala utvecklingen. Genom att få in fler aktörer kan vi ge större valfrihet till Kävlingeborna. Dessutom frigör vi resurser så vi kan investera i befintligt fastighetsbestånd, säger kommunstyrelsens ordförande Pia Almström (M), i ett pressmeddelande.

Den socialdemokratiska oppositionen är kritisk till en försäljning, något som Sydsvenskan tidigare har skrivit. Partiet hävdar att en utförsäljning kan driva upp hyrorna på de billigaste lägenheterna.

– Det finns inga incitament för att sälja av det här mycket välskötta bolaget, har oppositionsrådet Catrin Tufvesson (S) sagt till tidningen.

Klubbas förslaget igenom kommer KKB:s styrelse och VD få i uppdrag att ta fram vilka fastigheter som ska säljas och därefter genomföra försäljningsprocessen.

– Vi förstår att detta är en viktig fråga för våra hyresgäster. Därför kommer vi så snabbt som möjligt, efter kommunfullmäktiges beslut, att meddela vilka fastigheter som ska säljas, säger KKB:s ordförande Christian Lindblom i pressmeddelandet.

KKB har idag cirka 2 584 hyresrätter i kommunen.

Publicerad 15 May 2019 13:27