Linn Eriksson, som uppträder under namnet Linn Jornbeck, är inbjuden till en poesifestival i Sydafrika.

Linn Eriksson, som uppträder under namnet Linn Jornbeck, är inbjuden till en poesifestival i Sydafrika. Foto: Alice Hedström

Från Ålstorp till Sydafrika – 23-åriga Linn inbjuden till poesifestival

"Att skriva poesi är ett sätt att konkretisera sina tankar"

ÅLSTORP.

Linn Eriksson har sysslat med poesi i sju år. Nu är det dags för karriärens hittills största händelse. Linn är nämligen inbjuden som gästpoet till en poesifestival i Tshwane i Sydafrika.

Av
John Nordh

Det var under poesifestival i Uppsala i höstas som Linn Eriksson, 23 år från Ålstorp, träffade arrangörerna av den sydafrikanska festivalen vid namn Tshwane Speak Out Loud Poetry Festival. De uppskattade hennes poesi och bjöd in henne till festivalen som pågår mellan den 6 och 15 juni. Förutom att uppträda, kommer Linn att hålla i workshops och vara domare i en poetry slam som arrangeras på festivalen.

– När man börjar skriva poesi så tänker man inte att det ska ta en någonstans. Men nu får jag åka till ett annat land och dela med mig av det jag gör. Det känns fantastiskt, säger Linn Eriksson, som när hon uppträder använder efternamnet Jornbeck.

Hon skriver på engelska och att nu få läsa för en engelsktalande publik tycker hon ska bli intressant både för publiken och för henne själv.

– Eftersom publiken har en annan grundläggande förståelse för språket så kan jag läsa en annan typ av poesi än vad jag brukar göra, säger Linn Eriksson.

Hon började skriva poesi som 16-åring och beskriver den som väldigt personlig med många berättelser om livet och om landsbygden.

– Det finns något bitterljuvt i min poesi. Även om det jag beskriver är vackert så kan det ha en bitter underton.

Varför började du skriva?

– Jag tror att det bara kom naturligt för mig. Att skriva poesi är ett sätt att konkretisera sina tankar, i alla fall för mig. Att processa saker på ett sätt som är ärligt mot en själv och även att locka fram det undermedvetna.

Publicerad 06 June 2019 00:00