Budgeten för nästa år ska klubbas på kommunfullmäktige på måndag den 10 juni.

Budgeten för nästa år ska klubbas på kommunfullmäktige på måndag den 10 juni. Foto: John Nordh/Mostphotos

Alliansens budgetförslag: "Glada över att inte behöva lägga några besparingar"

Ny idrottshall en av satsningarna

KÄVLINGE.

Alliansen har nu presenterat sina budgetdirektiv för nästa år. Bland satsningarna finns en ny idrottshall som man vill ska stå klar hösten 2022.

Av
John Nordh

Behovet av fler idrottshallar har ökat i takt med att kommunen växer anser Alliansen (M, C, L och KD). Därför lägger man nu ett direktiv i sin budget om att utreda placeringen av en ny idrottshall i kommunen som man vill ska stå klar hösten 2022.

– Den ska ligga i angränsning till någon skola så att den både kan användas under dagtid och under kvällar och helger. Vi ser ett behov av fler idrottshallar. Eftersom det är brist på halltider är det många föreningar som har det svårt för att utveckla sina verksamheter, säger Stina Larsson (C), andra vice ordförande i kommunstyrelsen.

För att finansiera satsningen vill Alliansen använda pengarna från försäljningen av KKB. Beslut om att sälja ut 15 procent av bolagets bostadsbestånd förväntas tas i kommunfullmäktige på måndag den 10 juni.

Alliansen vill också se fler fristående aktörer inom skolan och förskolan. Därför vill politikerna att kommunen ska arbeta för att fler aktörer ska etablera sig i Kävlinge kommun. Helst vill Alliansen se fler i de östra delarna av kommunen.

Vidare vill Alliansen att kommunen ska införa automatisk handläggning inom ett eller flera områden. Socialtjänsten blir det första, redan i år kan satsningen landa där. "Inom flera verksamheter i kommunen har vi kvalificerad personal som utför administrativa uppgifter som inte kräver den kompetens som medarbetarna besitter. Det rör sig om arbetsuppgifter som är repetitiva och regelstyrda, uppgifter som med fördel skulle kunna automatiseras", skriver Alliansen i ett pressmeddelande.

Kommunen ska också ansluta sig till det så kallade 25/25-målet som Avfall Sverige har arbetat fram. Det innebär att restavfallet ska minska med 25 procent jämfört med 2015.

Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande, är glad över att inte behöva lägga några besparingar i budgeten.

– Det finns inte utrymme till några nya större satsningar i budgeten. Vi har redan många större satsningar som ska genomföras, som till exempel badhuset. Men vi är glada över att inte behöva lägga några besparingar såsom många andra kommuner måste göra, säger hon.

Har ni råd med alla satsningarna som är på gång?

– Som det ser ut nu så har vi det. Men vi behöver ha en stram ekonomi för att klara det framåt.

Finns det utrymme till skattesänkningar?

– Inte i den här budgeten. Vi tycker det är bra med en ekonomi som inte har stora svängningar. Vi försöker hålla det jämnt.

Publicerad 08 June 2019 00:00