Esmeralda spelas av Jenna Henricsson och Quasimodo av Isabell Fernandez Brink. Här framför Korsbackaskolans egna version av Notre Dame.

Esmeralda spelas av Jenna Henricsson och Quasimodo av Isabell Fernandez Brink. Här framför Korsbackaskolans egna version av Notre Dame. Foto: Mathias Ribbnäs

Notre Dame i fokus på Korsbackaskolans spex

"Vi har fört in lite referenser till branden"

KÄVLINGE.

Den ikoniska katedralen Notre Dame har en betydande roll i årets upplaga av Korsbackaskolans spex. Beslutet att göra spex av den gamla medeltidsromanen "Notre-Dame de Paris" togs innan branden i april som förstörde stora delar av byggnaden.

Av
John Nordh

– Branden blev en olycklig tillfällighet. På vår skola har vi valt att djupdyka i klassisk litteratur från 1700-, 1800- och 1900-talen och därför brukar vi välja verk från den tiden, säger Mathias Ribbnäs, lärare på Korsbackaskolan som skriver manus tillsammans med kollegan Jesper Bendroth.

De blev båda fascinerade när de läste "Notre-Dame de Paris", som på svenska har fått titeln "Ringaren i Notre-Dame". Berättelsen utspelar sig i Paris på 1400-talet. Den vanskapte ringaren Quasimodo blir förälskad i Esmeralda som sägs vara ett hittebarn som har tagit om hand av romer. Esmeralda blir anklagad för häxeri och mord och döms till döden och då försöker Quasimodo rädda henne.

– När jag läste romanen blev jag förvånad över den svenska titeln. Jag tolkar det inte som att det bara är hans berättelse. Den lyfter också fram ett starkt kvinnoporträtt i Esmeralda. Det finns en aktualitet i hennes utanförskap och det försöker vi lyfta in i vår berättelse, säger Mathias Ribbnäs.

När nyheten kom om att Notre Dame stod i lågor den 15 april fick de båda lärarna skriva om spexets manus något.

– Vi har fört in lite referenser till branden och även till hur lätt det var för rika människor att trolla fram pengar när det stod klart att det var en känd byggnad som brann, säger Mathias Ribbnäs.

Spexet "Notre Dame de Paris", spelas för allmänheten vid fyra tillfällen: tisdagen den 11 juni klockan 18 och klockan 20, samt onsdagen den 12 juni på samma tider. Biljetter går att köpa på Ica i Kävlinge innan lunch och på Korsbackaskolan efter lunch. Det går också att köpa biljetter i dörren. Men de börjar ta slut. I nuläget finns ett 40-tal biljetter kvar.

Publicerad 08 June 2019 00:00