Mikael Strand är VD för KKB.

Mikael Strand är VD för KKB. Foto: Jessica Hansson/John Nordh

Beskedet – förtursrätten försvinner för de som får ny hyresvärd

Utredning pågår om vilka områden som ska säljas

KÄVLINGE.

De hyresgäster som har bott i en KKB-lägenhet i minst tre år har förtur i kön om de vill flytta till någon annan av bolagets bostäder. Men de som får en ny hyresvärd kommer att förlora den rätten. Vilka områden som ska säljas ut är dock fortfarande oklart.

Av
John Nordh

Under måndagen togs beslutet i kommunfullmäktige att sälja ut cirka 15 procent av KKB:s lägenhetsbestånd – motsvarande 350 till 400 lägenheter.

Vilka områden som ska säljas ut är fortfarande inte fastställt enligt Mikael Strand, VD för KKB. Frågan är under utredning.

– Det finns ännu inga beslut fattade så det kan jag inte säga något om i nuläget, säger han.

Beslutet att sälja ut delar av KKB har gett upphov till oro och många frågor bland hyresgästerna. En fråga som har återkommit handlar om förtursrätten för de som får en ny hyresvärd. Hyresgäster som har bott i tre år eller längre i en KKB-lägenhet har nämligen förtur ifall de vill flytta till en annan av bolagets lägenheter.

Nu meddelar Mikael Strand att de som får en ny hyresvärd kommer att förlora sin förtursrätt.

– Den försvinner ju med en ny hyresvärd. Förtursrätten följer inte med. Men de som bor i en hyresrätt hos en annan hyresvärd kan ändå stå i kö hos KKB. Då måste man ansöka om en ny plats i kön, säger han.

En annan fråga som många ställer är vad som kommer att hända med hyrorna. Många är oroliga för att de ska höjas när en privat hyresvärd börjar renovera lägenheterna.

Kommer hyresgäster ha råd att bo kvar?

– Samma hyreslagstiftning gäller för oss som för privata hyresvärdar. Vi använder kollektiv hyressättning som förhandlas med Hyresgästföreningen. Vi omfattas alla av samma regelverk i det, säger Mikael Strand.

När kommer försäljningen ske?

– Holdingbolaget som äger bostadsbolaget vill att vi ska ha gjort affären under detta verksamhetsår. Så man kan förvänta sig att det ska vara klart före jul.

Vad händer nu?

– Kommunfullmäktiges beslut kan överklagas i upp till tre veckor så vi ska invänta den tiden. Sen ska vi ha ett extra styrelsemöte där jag ska presentera lämpliga fastigheter att avyttra. Sedan ska en konsekvensanalys genomföras. Det blir nästkommande punkter.

Publicerad 11 June 2019 11:22