Antalet inbrott fortsätter att minska i Kävlinge kommun.

Antalet inbrott fortsätter att minska i Kävlinge kommun. "Men varje bostadsinbrott är en tragedi och det finns alltid ett brottsoffer bakom", säger Michael Rydberg, kommunpolis i Kävlinge. (Genrebild). Foto: Mostphotos

Få inbrott i kommunen – men fortfarande drabbas Kävlingeborna kontinuerligt

"Viktigt att hålla grannsamverkan aktiv"

KÄVLINGE.

Trots att trenden med ett minskat antal inbrott håller i sig, fortsätter de att ske kontinuerligt runt om i kommunen. Nu höjer polisen ett varningens finger inför sommaren. – Det är viktigt att hålla grannsamverkan aktiv, säger Michel Rydberg, kommunpolis i Kävlinge.

Av
John Nordh

Under måndagen mellan klockan 16.30 och 17.30 skedde ett villainbrott på Barsebäcksvägen i Löddeköpinge. Hur gärningspersonerna tog sig in i bostaden är oklart men de lyckades bland annat stjäla smycken, kontanter, datorer och en mobiltelefon.

Enligt polisens statistik blev villainbrottet det nionde fullbordade i kommunen hittills i år (i skrivande stund). Mellan januari och maj skedde det åtta stycken. Siffran för samma period förra året hamnade på tolv stycken.

När det gäller den totala andelen bostadsinbrott, fullbordade och försök till inbrott, hamnade siffran på 15 stycken mellan januari och maj i år. Samma period förra året landade siffran på 17 stycken. Januari till maj 2017 skedde det 31 stycken och samma period 2016 landade siffran på 38 stycken.

– Vi har sett en nedåtgående trend under ett antal år och det är så klart positivt. Men varje bostadsinbrott är en tragedi och det finns alltid ett brottsoffer bakom, säger Michael Rydberg.

Polisen och Kävlinge kommun har de senaste åren tillsammans arbetat aktivt för att få ner antalet inbrott. Bland annat med grannsamverkan och med att successivt införa mer märk-DNA i kommunen.

Det tillsammans med att det har skett en allmän trend med minskade antal inbrott i Skåne, tror Michael Rydberg är de bakomliggande faktorerna till att siffrorna fortsätter att ligga lågt i Kävlinge kommun.

– Vi har varit väldigt offensiva i vårt arbete och det har gett resultat. Det känns också som att folk tar ett stort medborgaransvar kring säkerheten i sin bostad, säger han.

– Jag vill inte ropa hej ännu, det är många månader kvar på året. Men än så länge ser det bra ut.

Michael Rydberg höjer dock ett varningens finger inför sommaren då många åker på semester och lämnar sina bostäder.

– Det är viktigt att hålla grannsamverkan aktiv och hålla nyfikenheten och aktiviteten kring sitt område levande.

Michael Rydberg.

Michael Rydberg. Arkivfoto: Lena Karlsson

Publicerad 18 June 2019 11:35