I över ett år har piedestalen i Södra parken varit utan en staty.

I över ett år har piedestalen i Södra parken varit utan en staty. Foto: John Nordh

Planerar att ersätta försvunna Flora

"Klart är att det inte ska se ut som det gör idag"

KÄVLINGE.

Det har nu gått över ett år sedan Flora försvann från Södra parken. Kävlinge kommun har börjat ge upp hoppet om att få återse sin staty och har nu börjat skissa på en ersättning. Men än så länge är planerna hemliga.

Av
John Nordh

När statyn Flora försvann från sin piedestal i augusti förra året efter 87 år i Södra parken i Kävlinge, hade den redan blivit stulen två gånger. Vid de båda händelserna hade Kävlinge kommun tur och Flora kunde båda gångerna återvända till sin plats i parken.

I augusti förra året blev Flora stulen för tredje gången och sedan dess har piedestalen i parken varit utan en staty. Nu skissar Kävlinge kommun på någon form av ersättning av Flora. Heidi Viman, kultursamordnare på Kävlinge kommun, vill i dagsläget inte avslöja hur planerna ser ut.

– Planer finns men de är inte konkretiserade ännu så det är för tidigt att säga något om det. Men det är klart är att det inte ska se ut som det gör idag, säger hon.

Det låter som att ni har förberett er på att inte få tillbaka Flora denna gång?

– Ja, det känns inte så jättehoppfullt.

Den första gången statyn stals var i december 2014. Då var den borta i knappt två veckor innan ett konstälskande par hittade den hos en auktionskammare i Helsingborg. De tipsade polisen och Flora kunde till slut återvända till Kävlinge. I november 2015 försvann statyn igen men personal från kommunen hittade den en bit bort från sin riktiga plats.

När Flora åter ställdes upp på piedestalen i parken var den förankrad på ett sätt som skulle göra statyn svårare att stjäla. Men det räckte alltså inte.

Statyn skapades av Nils Möllerberg (1892 - 1954) och köptes in av Kävlinge försköningsförening 1931.

I 87 år fick Flora stå i Södra parken.

I 87 år fick Flora stå i Södra parken. Arkivfoto: John Nordh

Publicerad 20 August 2019 11:37