Sedan i början av augusti har en rad Tesla-bilar stulits i södra och västra Sverige. Bilden har ingenting med händelserna att göra.

Sedan i början av augusti har en rad Tesla-bilar stulits i södra och västra Sverige. Bilden har ingenting med händelserna att göra. Foto: Adobe Stock

Flera Tesla-bilar stulna i södra och västra Sverige – den senaste i Löddeköpinge

Polisen misstänker internationell liga

LÖDDEKÖPINGE.

Sedan i början av augusti har en rad stölder av Tesla-bilar skett i södra och västra Sverige. Den senaste stölden ägde rum i Löddeköpinge och polisen misstänker att en internationell liga ligger bakom.

Av
John Nordh

Natten mellan tisdag och onsdag stals en blå Tesla-bil modell S från en garageuppfart i Löddeköpinge. Stölden upptäcktes av bilägaren när denne skulle köra iväg till jobbet på morgonen.

Sedan början av augusti har flera stölder av den exklusiva el-bilen Tesla skett i södra och västra Sverige. Fabriksnya kan bilarnas värde uppgå till en miljon kronor. Förutom Löddeköpinge har bilägare i Laholm, Västra Frölunda, Halmstad och Ljungby blivit utsatta.

Enligt SVT har samtliga stölder skett vid privata bostäder. Tjuvarna går fram till bilägarens ytterdörr och använder avancerad teknisk utrustning för att fånga upp bilnyckelns signaler. När de har signalerna får de full tillgång till bilen och kan köra iväg.

– Det hela är över inom loppet av några minuter och det sker när ägaren av bilen ligger och sover. På så sätt upptäcks inte stölderna förrän på morgonen, säger Niklas Rånge, analytiker på brottssamordningen i Halland till SVT som misstänker att det rör sig om en internationell liga som ligger bakom.

Att hitta de stulna Tesla-bilarna är inte lätt, enligt polisen.

– Tjuvarna sätter ofta störsändare på bilarna som gör att de inte kan spåras, så vi försöker att spåra bilarna men utan någon framgång, säger Niklas Rånge till SVT.

Med anledning av den senaste tidens stölder har polisen i Halland nu gått ut med några tips som alla Tesla-ägare kan ta till för att försvåra för tjuvarna.

1. Aktivera "pin to drive" – du måste slå en kod för att starta bilen.

2. Avaktivera "passive entry" – du måste trycka på nyckeln för att öppna bilen".

3. Avaktivera "auto-present handles setting is turned on" – sätt den på "off". Då fälls dörrhandtaget inte ut/dörren öppnas inte automatiskt. Funktionen finns på Model S och vissa versioner av Model X.

Publicerad 22 August 2019 10:37