Snapsvisor är ett klassiskt inslag på kräftskivor. Den som går på fest hos Roy Hallgard kan förvänta sig att få sjunga mycket.

Snapsvisor är ett klassiskt inslag på kräftskivor. Den som går på fest hos Roy Hallgard kan förvänta sig att få sjunga mycket. Foto: John Nordh

Med snapsvisor gör Roy skivan skoj

Har skrivit och samlat på visor i många år

HOFTERUP.

En bra snapsvisa ska vara rapp i tempot och gärna ha en humoristisk knorr. Det anser Roy Hallgard som länge har intresserat sig för snapsvisans ädla konst. – Sång sätter igång kroppen, man vaknar till lite, säger han.

Av
John Nordh

Ska du på kräftskiva i helgen och vill briljera med några roliga snapsvisor? Då kan nog Hofterupsbon Roy Hallgards gedigna arkiv av visor hjälpa dig. Han har nämligen samlat på snapsvisor sedan 1970-talet och delar mer än gärna med sig.

– Snapsvisan är en del av vår svenska kultur och jag tycker det är viktigt att föra den vidare, säger Roy Hallgard och berättar att han har flera pärmar med visor från tiden då det varken fanns dator eller internet.

– Nu för tiden samlar jag alla på min egna hemsida. Där är det fritt att ladda ner enskilda visor eller färdiga visblad, säger han.

Kräftskivor, midsommarfester och julaftnar är kända "snapshögtider". På sin hemsida har Roy Hallgard organiserat visor som passar för speciella tillfällen så att de ska vara lätta att hitta när det är dags.

Förutom visor som passar till kräftskivan, midsommarfesten och julafton, finns det visor för till exempel gåsafesten, påskmiddagen och även vin- och ölvisor som till exempel passar till nyårsfirandet.

Hur många har du i din samling?

– Det har jag ingen aningen om.

Kan du ge en uppskattning? Handlar det om hundratals? Tusentals?

– Då är det nog tusentals, skrattar han.

Sedan några år tillbaka skriver Roy Hallgard även egna visor. En bra snapsvisa ska ha en taktfast melodi och textens betoning måste stämma med melodin som gärna ska vara rapp. Snapsvisan ska helst också ha en humoristisk knorr. Men kanske viktigast av allt: den ska inte vara för lång.

– Man vill ju inte vänta för länge med att ta en snaps, skämtar han och fortsätter sedan:

– När jag och hustrun har fest sjunger vi tio till femton visor men vi dricker kanske bara två till tre hela snapsar. Bara för att man sjunger en snapsvisa behöver man inte dricka en hel snaps. Det är helt okej att bita av dem (uttryck för att inte dricka hela på en gång reds.anm).

Visorna finns på www.royhallgard.com

Roy Hallgard har otaliga visor i sin samling.

Roy Hallgard har otaliga visor i sin samling. Foto: John Nordh

Tur I Oturen

Text: Roy Hallgard

Melodi: I Sommarens Soliga Dagar

En kräfta, en svart och en sur en,

satt först och förbanna´ oturen.

Att han hade fastnat i buren

Men tänkte sen som så;

Var glad ändå.

Ja, snart jag vill, bli lagd på dill,

med flera kompisar intill.

Nerför ett stup, sen magens djup

där får jag säkert mig en sup.

Ja, och jag blir helt säkert i gasen.

Om jag får som jag vill:

En till, en till!

Publicerad 24 August 2019 00:00