Sharon Lavie både bloggar och pratar om ekonomi i TV4. Hennes mål är att göra ekonomi mer bergripligt för privatpersoner och familjer.

Sharon Lavie både bloggar och pratar om ekonomi i TV4. Hennes mål är att göra ekonomi mer bergripligt för privatpersoner och familjer. Foto: John Nordh

Hon hjälper familjer få grepp om ekonomin: "Egentligen bara plus och minus"

Sharon är hela Sveriges familjeekonom

KÄVLINGE.

Många i Kävlinge känner kanske igen henne som privatpersonen som kämpar för en fritidsbank i kommunen. Men för resten av Sverige är Sharon Lavie familjeekonomen som arbetar för att göra privatekonomi till ett mer lättförståeligt och mindre tabubelagt ämne.

Av
John Nordh

Ekonomi. Ordet kan säkert få en del att rygga tillbaka. Men ekonomi behöver inte vara svårt och tråkigt. Det kan faktiskt vara raka motsatsen. I alla fall enligt Kävlingebon Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.

– Ekonomi handlar egentligen bara om plus och minus. Att många tycker det är svårt handlar snarare om ett dåligt samvete tror jag. Man har helt enkelt inte så bra koll på sin ekonomi som man kanske vill eller känner sig behöva, säger hon och fortsätter:

– Pengar har alltid varit ett tabubelagt ämne. Men det är inget att skämmas över om man inte har full koll och klarar man inte av att själv ordna upp sin ekonomi så går det att få hjälp av en budget- eller skuldrådgivare.

Ett av Sharon Lavies viktigaste uppdrag som familjeekonom är att göra ekonomi mer begripligt för privatpersoner och familjer. Det gör hon på flera olika sätt. Bland annat genom en blogg där hon tar upp aktuella ämnen och händelser och hur de förväntas påverka den enskilda personen. Brexit, skärpta amorteringskrav, bolåneräntor och höstbudgeten är några ämnen som hon har eller ska skriva om.

Sedan en tid tillbaka är hon också ekonomiexpert på Nyhetsmorgon i TV4 där hon regelbundet syns i inslaget "Kronor och miljoner".

– Jag försöker lyfta fram de delar av ekonomin som berör oss alla och hjälper till att bena ut olika begrepp. Varje person är själv ansvarig för hur den ska hantera sin ekonomi men det finns många olika alternativ och det är dem jag vill lyfta fram så att personen ska få det lättare att ta beslut utifrån vad som passar den bäst, säger Sharon Lavie.

För att få till en god privatekonomi är det viktigt att ha en buffert för oväntade utgifter, anser familjeekonomen. När den är på plats kan man börja planera vad familjen vill prioritera under året.

– Vad vill vi använda pengarna till är en viktig fråga att ställa. Det finns många som inte har utrymme för något alls efter att hyrorna och räkningarna är betalda. Men de som tjänar bra och ändå inte lyckas spara en krona när månaden är slut behöver ställa sig den frågan. Ekonomi handlar om att prioritera och planera, säger Sharon Lavie.

För att göra sparandet lättare kan det vara bra att sätta upp konkreta mål för det, tipsar hon. När man sparar för att uppnå något konkret blir det båda roligare och mer kreativt.

– Se till att hela familjen blir engagerad. Ni kanske kan arrangera en loppis för att få ihop mer pengar till sparandet, säger Sharon Lavie.

"Ekonomi handlar om att prioritera och planera", säger Sharon Lavie. Foto: John Nordh

Fyra snabba tips:

1. Se till att ha en buffert på plats först för oväntade utgifter.

2. Planera och prioritera vad pengarna ska användas till.

3. Sätt upp konkreta mål för sparandet.

4. Se över alla dina abonnemang för att se vilka du kan byta ut till billigare alternativ. "Du har kanske 117 tv-kanaler men tittar oftast bara på några stycken av dem", säger Sharon Lavie.

Publicerad 03 September 2019 08:53