Leo Löfdahl, Hanna Hjorth och Elias Bauer tycker att skattjakten under premiärdagen var kul. Här har de precis hittat en knallgul tärning i skumgummi nedstoppad i ett rör.

Leo Löfdahl, Hanna Hjorth och Elias Bauer tycker att skattjakten under premiärdagen var kul. Här har de precis hittat en knallgul tärning i skumgummi nedstoppad i ett rör. Foto: John Nordh

Rörelse och gemenskap istället för skärmtid

Satsningen på öppet hus i Dösjebro igång

DÖSJEBRO.

Skattjakt, brännboll, måleri eller kanske dans? Under öppet hus på idrottsplatsen i Dösjebro är det barnen som bestämmer aktiviteten. Nu genomförs satsningen på prov fram till höstlovet.

Av
John Nordh

När skolan är över går många barn hem och sätter sig framför datorn. Men en gång i veckan kan de nu istället komma till idrottsplatsen i Dösjebro där det bjuds på gemenskap, fysiska aktiviteter och mellanmål såklart.

Igår, onsdag, var det premiär för den nya satsningen som Therese Hoveman från Dösjöbro IF och Elin Maria Hjorth från Svenska kyrkan står bakom. Tanken är att få byns unga att röra på sig efter skolan. Ett annat syfte är att stärka bandet mellan barnen i byn och få dem att tycka det är roligt att vara tillsammans och hitta på aktiviteter.

Under premiärdagen har ett tjugotal barn hittat till idrottsplatsen. Eftersom det är första gången har Therese Hoveman, Elin Maria Hjorth och Veronica Terning, som arbetar för Dösjöbro IF, planerat aktiviteten för barnen. Men tanken är sedan att de själva ska komma med idéer och önskemål om vad de vill hitta på.

– Vi har både möjlighet att vara inomhus och utomhus och vill lägga fokus på fysiska aktiviteter. Men det finns också möjlighet till skapande verksamhet, säger Elin Maria Hjorth.

Skattjakt står på schemat under premiären. Efter att alla barnen har fått korv med bröd är det dags att ge sig ut på idrottsplatsen för att leta. Ledarna har placerat ut inte mindre än 100 olika föremål som normalt inte finns på en idrottsplats. När barnen, uppdelade i grupper, hittar ett föremål ska de springa tillbaka med det till ledarna som bockar av dem i en lista.

Leo Löfdahl, 10, Hanna Hjorth, 10 och Elias Bauer, 9, är tre av deltagarna. De är alla överens. Att få komma till idrottsplatsen och delta i aktiviteter är roligare än att bara sitta hemma.

– Jag tänker komma hit fler gånger, säger Hanna Hjorth och får medhåll av sina kamrater.

Vad har ni för idéer på aktiviteter ni skulle kunna göra?

– Tomatkrig eller pajfajt hade varit roligt men det är nog för kladdigt. Annars vattenballongkrig kanske, säger Elias Bauer.

– Jag tycker det skulle vara kul att spela fotboll och leka olika lekar, säger Hanna Hjorth och Leo Löfdahl är inne på samma spår.

– Fotboll eller brännboll, säger han.

Öppet hus på idrottsplatsen arrangeras varje onsdag mellan klockan 14.30 och 16 och riktar sig till barn i årskurs 4 till 6. Varje gång bjuds det på mellanmål och det är drop in som gäller. Aktiviteten genomförs i ett första skede på prov fram till höstlovet vecka 44.

Från vänster: Elin Maria Hjorth, Therese Hoveman och Veronica Terning.

Från vänster: Elin Maria Hjorth, Therese Hoveman och Veronica Terning. "Vi vill inte konkurrera med andra fritidsverksamheter i Dösjebro", säger Elin Maria. Foto: John Nordh

Varje tillfälle bjuds det på mellanmål. Korv med bröd stod på menyn under premiären.

Varje tillfälle bjuds det på mellanmål. Korv med bröd stod på menyn under premiären. Foto: John Nordh

Publicerad 05 September 2019 11:44