HOPP. Sam Andersson hoppas nå finalen på VM. Foto: Simon Lundh

HOPP. Sam Andersson hoppas nå finalen på VM. Foto: Simon Lundh

VM nästa för Dagstorpsskytt

Sam Andersson besegrade bland andra Jonas Jacobsson i VM-kvaltävlingen

Av
Simon Lundh

SKYTTE. På hösten för två år sedan blev Sam Andersson både svensk och nordisk juniormästare, samt femma på JEM i korthållsskytte. Året efter blev han senior och tog sig direkt upp till förstaplatsen på rankingen, men något landslagsuppdrag fick han aldrig. Nu är han till slut klar för VM.

När Kävlinge Nya senast skrev om Sam Andersson från Dagstorp-Lilla Harries skytteförening var han nybliven svensk och nordisk juniormästare på 50 meter korthållsskytte. Han hade också blivit femma på JEM. När han bara månader efter blev senior började det väldigt bra.
– Jag gick direkt upp i ledning på Sverigerankingen för seniorer, men jag fick aldrig förtroendet att åka på några internationella tävlingar eller EM. Jag var väl för grön, antar jag. De skickar inte ut förstaårsseniorer, berättar han.

Han fortsatte att skjuta bra under 2009 så när han återigen blev förbisedd vid en landslagsuttagning strax efter förra julen ringde han upp ledningen för att få svar.
– De sa att jag inte hade skjutit tillräckligt många internationella tävlingar.

Hoppas på final

Men nu kan ingen neka honom den plats han skjutit till sig genom att placera sig bland de tre bästa på en VM-uttagningstävling i Eskilstuna, där han bland annat sköt bättre än 16-faldiga paralympicsmedaljören och fjolårets bragdmedaljör Jonas Jacobsson.
– Efter Paralympics i Peking får han stöd från Sveriges olympiska kommitté för att skjuta i riktiga OS i London så det är mycket uppståndelse kring honom. Det känns som en bra skalp. Han skjuter bra, och kändes på förhand som en av de givna favoriterna, men han sköt riktigt dåligt i sista omgången.

VM går i München och Sam Anderssons gren är den förste augusti med final dagen efter. Själv siktar han på att ta sig till andra rundan, även om han innerst inne hoppas på final.
– På VM är det först en elimineringsrunda där hälften försvinner och sedan en kvalrunda. Om jag skjuter som jag skjutit i vår borde jag kunna komma på den övre halvan i kvalrundan. Men målet är förstås final. Annars hade man inte åkt dit.

LIGGANDE. Sam Anderssons favoritgren är 60 meter liggande. Foto: Simon Lundh

LIGGANDE. Sam Anderssons favoritgren är 60 meter liggande. Foto: Simon Lundh

KORTHÅLLSSKYTTAR PÅ VM

Karl Olsson, Mönsterås, Björn Pantzar, Nacka Sam Andersson, Dagstorp-Lilla Harie De tre kommer även att vara med i lagtävlingen på 60 meter liggande

Publicerad 28 June 2010 00:00