I fjor vann han SM-silver i 60 skott liggande. I år sköt Sam Andersson från Dagstorp-Lilla Harrie hem guldet. Totalt blev det tre guld och ett brons vid SM-tävlingarna i Ystad. Foto: Andreas Holm/Arkiv

I fjor vann han SM-silver i 60 skott liggande. I år sköt Sam Andersson från Dagstorp-Lilla Harrie hem guldet. Totalt blev det tre guld och ett brons vid SM-tävlingarna i Ystad. Foto: Andreas Holm/Arkiv

Trippelt upp för Sam Andersson

Sköt hem två lagguld och individuell seger i favoritgrenen

SKYTTE. Silvret i fjor byttes mot ädlare metall. När det var dags för skytte-SM i Ystad slog Dagstorp-Lilla Harries Sam Andersson till med inte ett utan tre SM-guld.

– Det är helt underbart, det var efterlängtat, säger 24-åringen som för fyra år sedan tog JSM-guld.
Då som nu var det 60 skott liggande. Lägg där till lagguld i både nationella programmet, liggande 20 skott och distriktslaget Skåne. Det blev en fjärde medalj för Sam – individuellt brons i 20 skott liggande.
– Det är bäst hittills, helt enkelt en obesgrivlig känsla. SM-titel betyder oerhört mycket för mig. Tidigare har det gott lite troll i skyttet under mästerskapen, förklarar Dagstorp-Lilla Harrieskytten.
Segern i 60 skott liggande var en nervpirrig drabbning. Under grundserien gick skyttet inte som Sam ville, fick 596 av totalt 600, vilket ändå placerade honom som nummer två i grundserieskyttet.
– Jag drog iväg några nior och hade svårt att få till det. Huvudet var inte på plats utan nervositeten fick ta över. Men jag lyckades samla mig till slut, säger Sam och skrattar.
I finalskyttet kom han in i bubblan och kunde i andra skottet av tio sätta en 10,9:a, högsta möjliga poäng.
– Han som ledde då sköt 9,2 så jag gick förbi.

Resterande åtta skott var jämna men till slut drog Sam Andersson längsta strået på 700,1 poäng. Bland annat slog han paralympiske skytten Jonas Jacobsson och amerikanska OS-skytten Eric Uptagrafft.
– Nu var det på riktigt. Jag var bäst på juniorsidan och nu är jag bäst av alla skyttar i Sverige.
Med färska SM-medaljer i bagaget ser Sam Andersson slutet på säsongen. Nu blir det lite välbehövd vila innan planeringen sätter igång inför nästa säsong.
– Då är det EM och målet är final. 2014 är det VM och då ska jag slåss om medaljer, lovar Sam Andersson.

Publicerad 21 August 2012 09:00