”London är överväldigande ?och bjuder på massor av inspiration i varje gathörn, men det är skönt att komma hem till lugnet och skogen i Hofterup”, säger Sanna Hansson. ?
???Foto: Anja Degerholm

”London är överväldigande ?och bjuder på massor av inspiration i varje gathörn, men det är skönt att komma hem till lugnet och skogen i Hofterup”, säger Sanna Hansson. ? ???Foto: Anja Degerholm

Musiken hennes sanna jag

Sanna Hansson från Hofterup pluggar till låtskrivare i London

HOFTERUP. ?Som 12-åring tog Sanna Hansson sina första stapplande artiststeg i en musiktävling på Skönadalsskolan. Till tonerna av The Arks ”It takes a fool to remain sane” bestämde hon sig för att satsa på musiken. Och nu har hon kommit en bra bit på vägen.
I höstas började Sanna på en låtskrivarutbildning på The Institute of Contemporary Music Performance i London. Av drygt 2 000 sökanden blev hon en av 90 lyckliga som kom in.
– Det är ett högt tempo, vi skriver tre låtar i veckan i olika genrer. Men det är fantastiskt kul, säger Sanna Hansson entusiastiskt.

Musikalisk familj
Hon började spela piano när hon var 9 år och skrev kort därefter sin första egna låt. Tre år senare började Sanna även att ta sånglektioner.
– Jag hade även underbara musiklärare på Skönadalsskolan, Marianne Olsson och Rosa Rydberg. De gav mig en bra start.
Men musiken kom in i hennes liv långt tidigare.
– Jag minns att mina föräldrar gjorde en mikrofon av en toarulle, folie, en flörtkula och en gammal telefonsladd. Det var nog då tankarna på att bli artist först dök upp, minns Sanna.
Med ett hem fullt av instrument var det kanske inte så konstigt att Sanna skulle söka sig till musiken.
– Mamma har spelat piano och pappa spelar rock i ett coverband, som jag även har sjungit i några gånger, till exempel på Malmöfestivalen.

Sommarorkestern
Och lillebror Hampus läser till producent på musikgymnasiet Rytmus i Malmö, samma skola som Sanna gått på. Syskonen har även spelat ihop i bandet Ravishing Mint. Tillsammans har de spelat på flera olika festivaler och tagit sig till Skånefinalen av tävlingen Musik Direkt.
– När jag bodde hemma uppträdde jag mycket i olika bandkonstellationer, bland annat i kommunens sommarorkester två år i rad. Det har gett mig en bra erfarenhet, att jag känner mig trygg i att stå på scenen.
– Och trots att jag är relativt nyinflyttad i London har jag hunnit spela en hel del där. Det finns många ”open mic”-ställen, där vem som helst kan uppträda.
Utbildningen är ett år och därefter planerar Sanna att söka in på Musikhögskolan.
Vad vill du helst bli, artist eller låtskrivare?
– Helst både och. Den musiken jag själv spelar skulle jag beskriva som pianopop med influenser av soul och jazz. Men jag skriver även andra typer av låtar, som kanske hade passat en annan artist bättre.
Vilken är din största dröm?
– Att stå på en stor scen och höra hur publiken sjunger med i låtarna, det är den ultimata drömmen.

Personligt

Namn: ?Sanna Hansson.
Ålder: ?19 år
Bor: ?Kilburn, London.
Gör: ?Pluggar till låtskrivare på skolan ICMP.
Favoritartist: ?The Ark och Miss Li.
Favoritlåt: ?”It takes a fool to remain sane” med The Ark.

Publicerad 19 January 2015 11:00