Matilda Espmarker är en av artisterna som uppträder den 8 mars. Foto: Privat

Matilda Espmarker är en av artisterna som uppträder den 8 mars. Foto: Privat

Kvinnlig lineup på 8 mars

Musikföreningen i Kävlinge sätter strålkastaren på kvinnliga musiker

KÄVLINGE. ?Musikbranschen är traditionellt mansdominerad. Musikföreningen i Kävlinge (MIK) bestämde sig för att göra något åt det och anordnar därför på internationella kvinnodagen en musikkväll där tjejerna får ta plats på scenen.
Och förhoppningen är att det inte ska stanna där.
– Vi har pratat mycket om jämställdhet och att det vore roligt om fler kvinnor ville repa, spela och arrangera konserter. Så vi tänkte, varför inte göra något den 8 mars, säger Olof Samuelsson, ordförande i MIK.
Nyligen fick MIK som en av fem föreningar i landet 5 000 kronor i jämställdhetsbonus av riksorganisationen MOKS. Bonusen delas ut utifrån könsfördelningen på föreningens arrangemang under förra året. I MIK:s fall uppträdde 72 kvinnor och 138 män, det vill säga 34 procent kvinnor.
– Det är egentligen inget att skryta över, men det är bättre än de flesta och en liten bit på vägen, säger Olof Samuelsson.
Det är första gången föreningen anordnar något på internationella kvinnodagen, men tanken är att det ska bli ett återkommande arrangemang.

Folk – och opera
En av artisterna som uppträder i år är Matilda Espmarker.
– Jag har alltid hållit på med musik och spelat i olika konstellationer, säger Matilda Espmarker som ursprungligen är från Blekinge men som flyttade till Furulund för två år sedan.
Hon är utbildad socionom och under studietiden i Göteborg gick hon hos en sångpedagog som introducerade henne på allvar för operans sköna värld.
– Hon stack till mig arior som hon tyckte jag borde sjunga. Jag fick utveckla ett helt annat musikspår parallellt med den egna musiken som drar mer åt amerikansk folk.
Och det är detta sidospår som står i fokus när Matilda gästar Lilla Kulturhuset Mejerigränden på kvinnodagen. Med sig har hon pianosten Albina Veisland, mezzosopranen Signe Jeppsson och systrarna Cassandra och Caroline Ljung från Furulund som även de ska bjuda på sång.

Två nya låtar
– Det blir duetter och arior om kvinnors smärta, vänskap och kärlek från några kända kvinnliga operakaraktärer. Och kanske någon egen trudelutt också.
Med ett hektiskt liv som inkluderar två små barn och ett jobb som socionom på Lunds Fontänhus så har musiken de senaste åren fått stå åt sidan.
– Det gäller att tvinga sig själv, som genom att tacka ja till det här. När man väl tvingar sig att öva så kommer ofta inspirationen, som i veckan när jag skulle repa inför Olof Samuelssons talkshow. Jag blev jag så inspirerad att jag skrev två nya låtar, säger Matilda Espmarker.

Ylva Johansson ?och Frida Hedlund. ?Foto: Privat

Ylva Johansson ?och Frida Hedlund. ?Foto: Privat

Program

På söndag ?den 8 mars bjuder MIK in till konsertkväll på Lilla Kulturhuset Mejerigränden, klockan 16–19, fri entré.Här är kvällens artister:
Kiki Nilsenius,? en 29-årig skånska som spelar in låtar hemma i sitt kök och lägger upp dem på Youtube. Låtarna handlar ofta om brännande ämnen. När hon besöker Kävlinge är det första gången på flera år som hon spelar live.
Hedda Åberg Quintet? från Lund. Hedda Åberg är en ung jazzsångerska som gästar med sitt kompband, bland annat med Kävlinges egna Ludvig Samuelsson på sax.
Ylva Jonasson? och Frida Hedlund sjunger lugna sköna låtar, vissa med komp av fiol och maracas.
Hanutten, ?dvs den unga sångerskan Hannah Harvigsson med sitt band framför egenskrivna låtar i genren alternativ pop på svenska.
Matilda Espmarker ?tillsammans med Signe Jeppsson, Albina Veisland samt Cassandra och Caroline Ljung.

Publicerad 04 March 2015 15:00