Svinmysigt att kela. ?Minigrisarna Berta och Bosse är det senaste tillskottet hos Louise Forssell på 4H-gården i Barsebäck.?Foto: Anja Degerholm

Svinmysigt att kela. ?Minigrisarna Berta och Bosse är det senaste tillskottet hos Louise Forssell på 4H-gården i Barsebäck.?Foto: Anja Degerholm

Mjuka värden för årets miljöpristagare

Klapp och kel viktigare än konkurrens på Barsebäcks 4H-gård

BARSEBÄCK. ?En motvikt till prestationskraven som finns i samhället. Det var en viktig anledning till att Louise Forssell startade 4H-gården i Barsebäck 2012. Nyligen belönades hon med kommunens miljö­pris för sitt arbete med gården.
– Det är vårt pris, mitt och barnens. Det är barnen som gör det här möjligt, säger Louise Forssell ödmjukt.
– Vi har firat med godis och tårta varje vecka sedan dess, berättar Hedda Westesson som är en av de trogna besökarna på 4H-gården.
Själva gården arrenderar Louise Forssell av Barsebäcks gods och verksamheten finansieras med medlemsavgifter. Hon är på plats en dag i veckan och varje helg.
– Jag kommer även hit och matar djuren varje morgon, berättar Louise som till vardags jobbar som projektledare på ett stort företag i Malmö.
Prova själv först
Hennes arbete på gården är helt ideellt.
– Det brukar vara mellan 10 och 15 barn här varje dag. Några av de äldre barnen hjälper till som ledare, det är så vi lyckas gå runt. De flesta som kommer hit är i tioårsåldern. Även om det finns hierarkier precis som i stallet så för djuren dem samman och de hjälps åt.
– Ofta kommer barnen till mig och ber mig göra något. Då brukar jag säga att de ska prova själv först. Om de får ansvar tidigt så ser man att de växer.
I motiveringen till priset står det att ”Louise Forssell tillsammans med ungdomar byggt upp en oas för djur och människor. På gården skapas en viktig förståelse för både djur och odlande som ger besökarna ett kretsloppstänk”.
Och kretsloppstänk finns det gott om på 4H-gården. Kompost, odling av rotfrukter och andra grönsaker är några exempel.
– Vi har ett samarbete med ett bageri i Lödde som skänker överblivet bröd som djuren kan äta. Och Montessoriskolan här intill ger oss ris, pasta och råkost som eleverna inte ätit upp.
Louise har fått hjälp av Uppdragstjänst att bygga hönshus, kaninburar och tak över huvudet till grisarna.
– Det är enormt värdefullt för oss eftersom vi inte hade klarat att fixa det själva.

Ett alternativ
Bland djuren på gården finns höns, tama gäss, kaniner, minigrisar, getter och katter. Under sommaren bor även landsköldpaddorna Sally och Bamse på gården, till barnens stora förtjusning.
Den 5 maj fick stallkatten ”Sessan” kattungar och de fyra ulliga och gulliga små varelserna drar åt sig stor uppmärksamhet.
– Titta var ni sätter fötterna, så att ni inte trampar på någon kattunge, uppmanar Louise sina besökare.
Barnen har själva fått rösta om namnen på ungarna som är Prins, Estelle, Diana och Leonore.
– Jag försöker lära barnen hur det går till. Det ska vara mycket närkontakt med djuren, men även att barnen förstår vikten av att visa respekt. Att även den snällaste kaninen kan bita ifrån.
– Det hade behövts en 4H-gård i varje kommun. Mitt motto är att det ska vara gemenskap utan prestationskrav. Jag tror det behövs ett alternativ till idrott, där det ofta handlar om att prestera. Här kan man istället lära sig om djur och natur, om hur det fungerar på en gård.

Hedda Westesson ?matar en av de två getterna.

Hedda Westesson ?matar en av de två getterna.

I hönshuset ?bor åtta höns som värper varje dag.

I hönshuset ?bor åtta höns som värper varje dag.

Hoppesset ?Jabbadabbado och Maja Kvarnholt.

Hoppesset ?Jabbadabbado och Maja Kvarnholt.

Publicerad 23 June 2015 05:00