Berättaren Johanna Taller. Foto: privat

Berättaren Johanna Taller. Foto: privat

Johanna Taller berättar fantastiska historier

Av
Lena Karlsson

FoKÄVLINGE. – Jag har alltid gillat att berätta för folk, säger Johanna Taller. Nu deltar hon för första gången i "Lögn eller sanning?".
Hon kallar sig för berättare och har nu varit det i tolv års tid. Det var hennes teaterlärare som fick henne att gå med till ett berättarcafé i Landskrona, där hon bor.
– Så på den vägen är det, säger Johanna Taller.
Vad är det för berättande som du ägnar dig åt?
– Det är muntligt berättande av den tradition som människor ägnat sig åt i alla tider under historiens lopp. Det är en annan, mer levande form av berättande än högläsning.
Fantastik heter den genre som tilltalar henne mest. Begreppet inrymmer både skräck, fantasy och science fiction.
– Jag brukar för det mesta ha ett fantastiskt, i betydelsen övernaturligt eller märkligt, inslag i mina berättelser, förklarar Johanna Taller.
Ibland berättar hon egna historier från verkliga livet. Andra gånger hämtar hon stoff från sagor och myter.
När hon nu ska delta i "Lögn eller sanning?" är det lite annorlunda än hur hon brukar lägga upp det. För nu går det ut på att berätta en historia som är sann och en som är osann. Sedan är det upp till publiken att gissa vilken av historierna som de tror är sann eller en lögn.
– Att hitta en sann historia att berätta är ganska lätt. Det svåra är att komma på en historia som inte är sann, men som samtidigt verkar vara det, säger hon.
Förutom att vara berättare är Johanna Taller skribent på spelsidan spelkult.se. Hon ägnar sig även åt amatörteater.
 

Missa inte!

Lögn eller sanning? hålls den 16 mars klockan 19 på Lilla Kulturhuset Mejerigränden i Kävlinge. Förutom Johanna Taller deltar Christina Strömstedt och Sven Hansson. Det blir även musik mellan berättelserna.

Publicerad 14 March 2016 12:00