Från balkongen kommer Robin Karlsson se Stationsstaden växa fram.

Från balkongen kommer Robin Karlsson se Stationsstaden växa fram. Foto: John Nordh

Robin är en av många nya i Kävlinge

Kommunen växer – snabbare än väntat

KÄVLINGE.

Kävlinge kommun växer och redan om fyra år kommer kommunen ha 35 000 invånare enligt en ny befolkningsprognos. Robin Karlsson är en av de som har flyttat hit. Från sin balkong kommer han se Stationsstaden växa fram.

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

I början av januari flyttade Robin Karlsson, 24 år, in i en tvåa på Västra Långgatan tillsammans med sin flickvän Maria som är från Kävlinge. De bodde tillsammans i Lund tidigare och trivdes där. Men när Maria fick ett erbjudande av KKB om lägenheten, valde paret att flytta dit.

– Jag hade ingen koppling till Kävlinge tidigare. Men vi tyckte lägenheten var jättefin så vi slog till, säger Robin Karlsson.

Än så länge trivs han bra i sin nya hemkommun. I Kävlinge finns den servicen han behöver, även om han skulle önska ett större utbud av butiker.

Dessutom är det billigare att bo i Kävlinge jämfört med i Lund, tycker han.

– Det gäller inte bara hyran. Skatten är också låg och till exempel så är det ju också gratis att parkera på gatorna. Man får mer för pengarna här, säger Robin Karlsson.

Från balkongen ser han stadsdelen Stationsstaden växa fram. När området är färdigt väntas det ha plats för runt 3 200 invånare i cirka 1 300 bostäder. I stadsdelen kommer det också finnas lokaler för butiker och service.

– Det är positivt att det byggs tycker jag. Den gamla stadskärnan känns lite död och jag tror att den här kommer bli mer levande. Det är också positivt att det finns aktörer som vill ge sig in och satsa här, säger Robin Karlsson.

Som Lokaltidningen tidigare har skrivit så har Kävlinge kommun haft ett positivt flyttnetto under de senaste åren – fler människor flyttar till kommunen än ifrån. Kävlinge kommuns vision är att man ska ha 35 000 invånare år 2025. Men en ny befolkningsprognos som kom för några veckor sedan visar att siffran kommer att uppnås redan under 2023.

Framför allt är det barnfamiljer och människor i arbetande ålder som flyttar till kommunen. Inflyttningen står för merparten av befolkningsökningen, men även ett positivt födelsenetto som innebär att fler personer föds än avlider, bidrar.

– Stationsstaden är det projekt vi har kommit längst med. De första byggloven är beviljade och nu kommer byggandet igång bit för bit. Vi jobbar också med planering av flera andra stora projekt som ligger längre fram i tiden. Det finns ett stort intresse av att bygga i Kävlinge kommun och det gör att vi tror att befolkningsökningen kommer att hålla i sig, säger Fredric Palm, strategisk planeringschef i Kävlinge kommun.

Robin Karlsson kan se sig själv bo i Kävlinge i många år.

Robin Karlsson kan se sig själv bo i Kävlinge i många år. Foto: John Nordh

Nyinflyttade Robin Karlsson kan se sig själv bo i Kävlinge i många år.

– Skulle jag få ett jobberbjudande i till exempel Stockholm som jag inte kan tacka nej till så får jag kanske tänka om. Men så länge jag jobbar i Skåne så ser jag ingen anledning att flytta från Kävlinge.

Publicerad 04 July 2019 06:00