Tredjeklassarna i Eslöv, Kävlinge och Staffanstorp ska under läsåret få mer närkontakt med naturen.

Tredjeklassarna i Eslöv, Kävlinge och Staffanstorp ska under läsåret få mer närkontakt med naturen. Foto: Pressbild

1 500 tredjeklassare får gröna lektioner i Botaniska trädgården

Syftet är att öka barns intresse för att vistas i naturen

ESLÖV/KÄVLINGE/STAFFANSTORP.

Forskning visar att allt färre barn och unga vistas ute naturen. Under kommande läsår ska 1 500 tredjeklassare från Eslöv, Kävlinge och Staffanstorp därför få chansen att delta i naturlektioner på Botan i Lund.

Av
Anja Degerholm

Botaniska trädgården vid Lunds universitet har inlett ett samarbete med Sparbanken Skåne och Sparbanksstiftelsen Finn. Eleverna från de tre kommunerna får temalektioner om miljö och hållbar utveckling, bland annat får de uppleva växthusets exotiska klimat och botanisera bland ätbara växter ute i trädgården.

– Vi jobbar utifrån tre spår för att sprida kunskap om naturen. Förhoppningen är också att kunna inspirera lärare kring utomhusundervisningens fördelar. Botan är en fantastisk plats för upplevelsebaserad inlärning med möjlighet att använda smak, doft, känsel och syn för att skapa direkt kontakt och förståelse för naturen, säger Magnus Nyquist, pedagog på Botaniska trädgården, i ett pressmeddelande.

De tre spåren är mat och klimat, rädda vår natur samt året runt i naturen. Förhoppningen med projektet är att öka barnens intresse för naturen, inte minst för att vistelse i naturen kan påverka inlärningen positivt. De första skolklasserna har redan varit i Botan och naturlektionerna kommer att fortsätta under höstterminen 2019 och vårterminen 2020.

Publicerad 19 September 2019 14:37