Mannen stal för 114 000 kronor på Systembolaget i Skåne och Göteborgstrakten.

Mannen stal för 114 000 kronor på Systembolaget i Skåne och Göteborgstrakten. Foto: Systembolaget

Slipper fängelse efter Systembolagsstölder för 114 000 kronor

Anledningen: 29-åringens missbruk

SKÅNE.

En 29-årig man från Helsingborg dömdes för 11 stölder eller försök till stölder på framförallt Systembolag i bland annat Helsingborg och Löddeköpinge. I tingsrätten bestämdes påföljden till fängelse. Men nu har hovrätten lindrat domen.

Av
Felix Alnemark

29-åringen har lyckats stjäla alkohol för över 114 000 kronor på Systembolag i Skåne och Göteborg med omnejd. Han har till exempel stulit alkohol för nästan 25 000 kronor på Systembolaget på Väla och 7 000 kronor på Systembolaget på Center Syd.

Varbergs tingsrätt dömde mannen till tio månaders fängelse. Men Hovrätten för västra Sverige bestämmer påföljden till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan och 18 månaders övervakning. I hovrätten har en kompletterande utredning inhämtats från Frivården. Av den framgår att det finns ett tydligt samband mellan 29-åringens brottslighet och hans missbruk av främst alkohol, enligt hovrätten.

De anser också att det skett en påtaglig förbättring av mannens livsvillkor och att han är i behov av missbruksvårdande behandling "för att den positiva trenden ska kunna fortsätta".

Om fängelse i stället hade valts hade påföljden blivit åtta månaders fängelse. Åklagaren ville att mannen skulle vara fortsatt häktad men det avslogs. Mannen avtjänar för tillfället ett fängelsestraff men friges i mitten på oktober.

Publicerad 02 October 2019 14:37