Svart är inte längre den mest populära bilfärgen.

Svart är inte längre den mest populära bilfärgen. Foto: Adobestock

Här är färgen som vi allra helst rullar runt i

SVERIGE.

Svart har länge toppat listan över populära färgval på bilar. Men nu har en annat färg sprungit om, nämligen - vit!

Av
Sarah Bernshed

Den är Transportstyrelsen som gjort en sammanställning av Sveriges personbilars färger. Enligt denna är den vanligaste färgen på personbilar numera vit, efter att den tidigare mest populära färgen svart nu har puttats ner till en andra plats. Ovanligaste synen på landets vägar är fortfarande lila personbilar.

– Andelen vita personbilar har ökat mycket kraftigt under de senaste åren. Under 2008 registrerades 17 000 vita personbilar i landet. Tio år senare är siffran 97 000. Samtidigt minskar andra färger. Exempelvis registrerades endast 139 bilar med färgen ljusgul under förra året, säger Susann Landström, sektionschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Den färg som minskar allra mest mellan åren 2016 och 2019 är ljusgrå. I övrigt konstaterar Transportstyrelsen att det är de mörkare färgerna som står för de största tappen, med undantag för mörkgrå som går mot strömmen och fortsätter att öka.

En annan trend är att antalet "färgglada" personbilar minskar medan bilar med mer anonyma färger som svart, vit och grå fortsätter att öka. Under 2018 var nästan var tredje nyregistrerad personbil vit, enligt Transportstyrelsen.

Publicerad 31 October 2019 00:00