I januari flyttar hyresgästerna in i de nya lägenheterna i kvarteret Porten.

I januari flyttar hyresgästerna in i de nya lägenheterna i kvarteret Porten. Foto: KKB

Äntligen inflyttningsklart på tidigare ökänd tomt

Ruiner har blivit lägenheter i centrala Kävlinge

KÄVLINGE.

Tretton år efter den förödande branden i hörnet av Mårtensgatan/Kvarngatan är nu äntligen KKB:s lägenheter i kvarteret Porten 3 inflyttningsklara.

Av
John Nordh

Totalt är det tolv hyreslägenheter som blir inflyttningsklara i januari, från tvåor upp till femmor. Intresset har varit stort och samtliga lägenheter är uthyrda.

På bottenplan huserar redan nu Länsförsäkringar och Johanssons begravningsbyrå. För KKB har det varit viktigt att ha kommersiella verksamheter i bottenplan eftersom huset ligger i början av Mårtensgatan som är en viktig handelsgata i Kävlinge.

– Det är en betydelsefull satsning som ligger helt i linje med vårt uppdrag som den lokala samhällsbyggaren i Kävlinge kommun. Genom projektet har Mårtensgatan fått en vacker entré till vår handelsgata som tillsammans med angörande gator bildar Mårtenstaden i den gamla stadskärnan, säger Mikael Strand, vd för KKB.

Det var i januari 2007 som en intensiv brand förstörde gatuhuset i hörnet Mårtensgatan/Kvarngatan som vid tiden huserade en pizzeria. Kvar efter branden fanns endast en tomtmark i ruiner. En tid därpå bytte fastigheten ägare men inget hände på tomten. Bland Kävlingeborna fick tomten namnet "Brunna pizzerian" och många gick och väntade på att något nytt skulle byggas på platsen.

2015 köpte KKB fastigheten och påbörjade projekteringen av det bostadshus som nu är klart, tretton år efter branden.

Publicerad 11 December 2019 10:18