ARN ger Kävlingebon rätt i tvisten om roddmaskinen. (Genrebild).

ARN ger Kävlingebon rätt i tvisten om roddmaskinen. (Genrebild). Foto: Adobe Stock

Kävlingebo vinner tvist om billig roddmaskin

Onlineföretag hade satt fel pris

KÄVLINGE.

Kävlingebon klickade hem en roddmaskin på en onlinebutik men nekades sedan köpet av företaget. Anledningen: Priset som stod på sajten var för billigt och stämde inte. Nu rekommenderar Allmänna reklamationsnämnden, ARN, att företaget ska stå fast vid köpeavtalet.

Av
John Nordh

5 995 kronor för roddmaskinen var ett bra pris tyckte Kävlingebon. Lite för bra skulle det visa sig. Dagen efter köpet på onlinebutiken hörde nämligen företaget av sig och berättade att de inte kunde sälja maskinen eftersom det angivna priset var fel. Enligt företaget var priset långt under både marknadspriset och företagets inköpspris. Med hänvisning till sina köpvillkor hävde därför företaget köpet.

Då gjorde Kävlingebon en anmälan till ARN eftersom han inte ansåg att priset var så pass lågt att han hade anledning att tro att det var felaktigt. Priset på roddmaskinen var nedsatt med 50 procent vilket han inte uppfattade som något konstigt.

Nu väljer ARN att ge Kävlingebon rätt i frågan då de anser att avtalslagen går före företagets egna köpvillkor. Enligt myndigheten är det inte anmärkningsvärt att en roddmaskin marknadsförs till halva priset vid en kampanj. Därför finns det inget som visar att Kävlingebon borde ha insett att priset skulle vara felaktigt. ARN anser därför att företaget är bundet av det felaktiga priset och att roddmaskinen ska säljas till Kävlingebon för 5 995 kronor.

Beslut från ARN är rekommendationer och därför inte tvingande. Men majoriteten av alla företag följer myndighetens beslut.

Publicerad 11 December 2019 12:04