"Vi i föreningen hoppas att det är fler än vi som inte kan acceptera att möllan står och förfaller och blir en ruin, säger Alf-Göran Rappner, vice ordförande i hembygdsföreningen. Foton: Göran Brandin/Gunhild Winther

Möllans framtid hotad: "Vi har inga pengar att renovera för"

Görs inget snart kan rivning bli sista utvägen

LÖDDEKÖPINGE.

Fredwicksfeldtska möllan i Löddeköpinge är i behov av en totalrenovering. Nu kämpar hembygdsföreningen för att få ihop tillräckligt med pengar för att bekosta arbetet. Görs inget snart kan möllan bli tvungen att rivas.

Av
John Nordh

Fredwicksfeldtska möllan är en av få historiska byggnader i Löddeköpinge. Den gamla holländaren har 170 år på nacken och ägs sedan 1950 av Harjagers härads hembygdsförening.

Men nu är möllans framtid osäker. När den användes till att mala mjöl underhölls den flitigt men då den kommersiella verksamheten upphörde för 70 år sedan och möllan blev avställd fanns det inte längre ekonomi till att kontinuerligt underhålla den. Hembygdsföreningens olika evenemang som arrangeras i möllan, som till exempel Möllans dag och olika visningar, inbringar inga pengar.

Trots att ett antal upprustningar har skett under årets lopp har väder och vind gjort sitt. 2016 lät hembygdsföreningen göra en besiktning som visade att möllan var i stort behov av en renovering. Föreningen fick in en offert från ett företag som är specialiserade på just renovering av möllor. Offerten låg på 3,1 miljoner kronor. För den summan hade möllan kunnat genomgå en totalrenovering.

– Det är en önskedröm. Men vi har inga pengar att renovera för. Vi har sökt pengar både från länsstyrelsen och från olika bankstiftelser men vi har inte fått något stöd eftersom möllan inte är kulturminnesskyddad. De menar att det finns andra möllor att lägga pengar på, säger Alf-Göran Rappner, vice ordförande i hembygdsföreningen.

Istället har hembygdsföreningen undersökt vilka arbeten man kan göra själva, samt hur renoveringskraven skulle kunna sänkas, för att få ner priset. Nu har man räknat ut att 1,5 miljoner kronor hade bekostat de mest akuta renoveringsbehoven.

– Möllan är inte tät vilket gör att det regnar in. Hussvamp och röta är runt hörnet, säger Alf-Göran Rappner.

1,5 miljoner kronor är fortfarande betydligt mer än vad hembygdsföreningen har och därför hoppas man nu få hjälp. Både av kommunen och av välvilliga kommuninvånare och företag.

– Det är väldigt få byggnader som härrör från den gamla tiden och det vore synd och skam om vi inte kan ta vara på de som finns kvar. Vi i föreningen hoppas att det är fler än vi som inte kan acceptera att möllan står och förfaller och blir en ruin, säger Alf-Göran Rappner.

Får ni någon ekonomisk hjälp av kommunen?

– Vi har fått en kontaktperson på kommunen som ska hjälpa oss att undersöka om det finns fler bidrag vi kan söka. De styrande politikerna har sagt att de först vill att vi ska utröna alla möjligheter till att få bidrag innan det kan bli aktuellt med ekonomiskt stöd.

Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande, tycker det vore synd om Fredwicksfeldtska möllan försvann.

– Det är en ganska unik symbol för Lödde, säger hon och fortsätter:

– Kontakten vi har förmedlat till föreningen är kunnig på området och vi hoppas och tror att han kan hjälpa dem att få bidrag.

Om de inte lyckas, skulle föreningen då kunna få ekonomisk hjälp av kommunen?

– Det har vi inte hunnit diskutera ännu. Det är ganska mycket pengar och vi skulle kunna bidra med en del, men inte med hela summan. Vi ser därför att de behöver hitta fler finansiärer.

Publicerad 17 December 2019 11:52