Foto: Pressbild

"Nyår ska lyfta friheten, festen och inte minst - året som gått"

KRÖNIKA. Nu är det dags att krypa ur myskläderna och slänga på partystassen – årets fest är här. Festfixaren Camilla Strömberg ger tips på hur du kan göra nyår till en succé för hela familjen.

För många är nyårsafton en högtid där vi får äta vad vi vill, umgås med vem vi vill och fira precis hur vi vill. Men årets fest kommer inte utan utmaningar – det är inte alltid lätt att rensa ut julen och ladda om för fest. Men du kan vara lugn – här kommer några träffsäkra tips som gör nyår till en succé.

Nyårsmiddagen är inte bara årets bästa och mest förväntansfulla middag utan även årets längsta. Det är många timmar fram till tolvslaget och gästerna ska underhållas, även efter att det nya året ringts in. Mitt första tips riktar sig till alla småbarnsföräldrar – ett bra sätt att involvera barnen i nedräkningen mot det nya året är att blåsa upp ett fång ballonger, en för varje timme fram till tolvslaget. Märk var och en av dem med ett klockslag och låt barnen picka dem vid angiven tid. Extra festligt blir det om det gömmer sig konfetti och en överraskning i varje ballong. Kanske en lapp som säger att det är dags för efterrätt eller film?

Även vuxna behöver underhållas. Ett klassiskt men roligt sätt är att laga mat i olika lag – ett planerar och inhandlar allt till förrätt, ett för huvudrätt och ett för dessert. Vissa förberedelser måste kanske göras innan men på nyårsafton tillagar ni tillsammans. När det är paus mellan rätterna kan det passa bra med ett quiz om året som gått – extra roligt är det om man gör det personligt: Vad jobbar gästen som bytte jobb under året med? Vad hände i kompisens favoritserie? Ett måste är också att sia inför kommande år: Vem står för årets överraskning? Vem träffar en ny kärlek? Svaren skrivs ner enskilt, förseglas och öppnas året därpå. Självklart blir det ett fint pris till vinnaren.

De bästa festerna är de med personlig touch. Jag funderar alltid på vilka detaljer som ger gästerna det där lilla extra. Kanske kan det vara att knyta ett fint band med ett sugrör runt små champagneflaskor till tolvslaget eller förbereda en korg på toaletten med party-förnödenheter? Eller varför inte sprinkla ätbart glitter över fördrinken?

Sist men inte minst – glöm inte planeringen. Det är skönt att vakna upp på nyårsafton och känna att det mesta är klart: maten är inhandlad, ballongerna är uppblåsta och dukningen färdig. Hur tillbringar man sedan dagen bäst i väntan på gästerna? Mitt tips är att klä på sig något varmt, packa picknickkorgen och ge sig ut till skogen och grilla korv. Det blir en mysig start på dagen med frisk luft så att man klarar sig igenom kvällens långa middag och fest.

Om julen handlar om mys, familj och traditioner, så ska nyår lyfta friheten, festen och inte minst – året som gått. Trots att det nya året ofta innebär nya utmaningar, höga förväntningar och måsten, är det en härlig känsla att vakna upp den 1:e januari och känna att man kan leva på gårdagen ett tag framöver. Den sista dagen på året bör bli ett av de bästa minnena från året!

”Camilla Strömberg - Eventexpert som driver företaget Perfect Event i Malmö. Med sin mångåriga erfarenhet hjälper Camilla företag med allt från julfest, till skräddarsydda upplevelser och konferenser. Camilla brinner för den perfekta upplevelsen och att ge kunden det lilla extra.”

Frågor till Festfixaren, mejla till camilla@perfectevent.se

Publicerad 31 December 2019 00:00