"Människor ser att sättet vi levt på har sina begränsningar. Nu kommer efterräkningen. Konjunkturen viker och löftena om ett bättre liv ska uppfyllas, säger Erik Herngren", senior partner på Kairos Future. Foto: Marie-Therese Karlberg

Trendexperten: Så här blir året 2020

"Håller på att naggas i kanten"

NYÅR. Miljöfrågan fortsätter dominera. Människor shoppar allt mindre och mormorsgenerationens dygder gör comeback. 2020 blir ett år präglat av världsoro men också av gemenskap och sport.

Av
Elin Wrethov

Notans år, kallar Kairos Future år 2020. Analysföretaget gör varje år en trend- och omvärldsanalys.

– Människor ser att sättet vi levt på har sina begränsningar. Nu kommer efterräkningen. Konjunkturen viker och löftena om ett bättre liv ska uppfyllas, säger Erik Herngren, senior partner på Kairos Future.

Kommuner lägger sparkrav och traditionell handel spås gå mot ännu dystrare tider, delvis för att människor helt enkelt tröttnat på att shoppa.

– Identiteten att shopping är everything håller på att naggas i kanten. Det har blivit som den där bedagade killen i baren, ibland dansar man en sväng med honom, men det är inte så kul som förr.

Oro för klimatet och omvärlden är också ett skäl till att människor väljer bort shopping. Mormorsgenerationens dygder gör comeback – trenden att återanvända och återbruka i stället för att köpa nytt fortsätter växa.

– Femtiotalets husmorsböcker är hårdvaluta. Istället för att ha en Ajaxflaska i varje rum vill människor ha såpa i en flaska, säger Erik Herngren.

2020 kommer också att präglas av val till nationella församlingar och presidentposter, särskilt valet i USA. Trygghet fortsätter vara en debatterad fråga och kampen hårdnar mellan traditionella och progressiva värderingar.

Samtidigt våras det för det gemensamma. I oroliga tider söker sig människor samman. Cocooning, co-working, co-living blir vägledande ord, enligt Erik Herngren.

– Man söker sig samman, både digitalt och fysiskt. Det märks i städerna, där butikerna stänger öppna caféer, det behövs ställen att samlas.

Baksidan blir att folk stör sig på varandra.

– Människor vill gärna bo i staden men samtidigt är de trötta på staden. Protester över stökigt gatuliv och barn som spelar fotboll i kvarteret är tecken i tiden, säger Erik Herngren och berättar att biluthyrningsfirmor i Japan märkt hur storstadsbor börjat hyra bilar utan att köra någonstans. De sitter i bilen för att få lite egentid.

– Riktigt där är vi inte i Sverige. Men vi lever i en tid där vi hela tiden är tillgängliga och vi vill hitta vår undanskymda vrå.

Det här är också året då millenniumbarnen fyller 20 år – en ganska pessimistisk skara, som Kairos Future beskriver den.

– De är oroliga för att världen kommer gå åt skogen och de är förbannade på vuxengenerationen. De säger att 'vi är mer vuxna och ansvarstagande än vad ni är'. Greta Thunberg är ett bra exempel på den generationen. Det är också en generation som är helt digitalt uppväxta.

Men bland oroligheter och sparbeting väntar också glädje och gamman. 2020 är ett stort idrottsår, med både OS i Japan och fotbolls-EM för herrar. Och med OS kommer en hint om en mer spektakulär framtida vardag, spår Kairos Futiure - nämligen robotar.

– Robotar har ju varit en kul grej ett tag, men vid OS i Japan kommer robotar att finnas överallt. De kommer att assistera besökare, hjälpa till att översätta och ta hand om bagage. De ger en glimt av hur framtiden kommer att se ut.

Publicerad 02 January 2020 00:00