Niclas Jadberg och Axel Mårtensen på plats i Kamerun tillsammans med barnen och de som arbetar på skolan.

Niclas Jadberg och Axel Mårtensen på plats i Kamerun tillsammans med barnen och de som arbetar på skolan. Foto: En betydelsefull resa

Insänt: "Äntligen tillbaka i Yaoundé!"

Axel Mårtensen och Niclas Jadberg på plats i Kamerun

INSÄNT/KÄVLINGE. Efter en 17 timmar lång flygresa landade vi sent på måndagskvällen den 10 juni på den lilla internationella flygplatsen strax utanför Kameruns huvudstad Yaoundé. Det här är andra gången vi, Axel Mårtensen och Niclas Jadberg, är här men redan nu kan vi konstatera att vår nuvarande upplevelse är en helt annan än den för tre år sedan. Efter ett kärt återseende med våra värdar på flygplatsen bar det av i natt-trafiken mot det vi skulle kalla hem för de kommande två veckorna.

Vårt syfte i Kamerun är fortfarande att stötta, initiera och bygga vidare på olika utbildningsprojekt för utsatta människor som lever i de många regnskogsbyar som omringar huvudstadens hårt trafikerade gator. En av våra stora utmaningar förra gången var att få folk att lita på oss. När två europeiska män kommer ut till byar som aldrig sett en ljushyad människa möttes man ofta av en defensiv attityd. Detta är fullt förståeligt med tanke på den historia dessa människor bär i bagaget. Det som var fantastiskt med att återkomma var att istället för ifrågasättande blickar och frågor mottogs vi med leenden och kramar. Detta har gjort att vi denna gången har det mycket enklare att ta oss fram och genomföra förändringar.

Redan under förra veckan hann vi med att träffa många av de fadderbarn En Betydelsefull Resas svenska donatorer hjälpt till skolan. Tidigare åkte många av barnen iväg för att arbeta på somrarna, men nu när familjens mödrar även kan bidra till ekonomin till följd av att barnen är i skolan under dagtid är det en del av familjerna som inte längre behöver det. Väl hemma hos familjerna som i många av fallen lever för mindre än två dollar om dagen möts vi ofta av glada, inspirerande människor som trots sin situation ser ljust på framtiden mycket tack vare att de vet vad en utbildning kan innebära för deras framtida inkomst.

I fredags spann vi även vidare på projektet vi redan 2016 startade för kvinnor med syfte att på olika sätt hjälpa de till en egen inkomst. Med hjälp av lokala krafter och en kameruniansk konstnär skapade ett 30-tal kvinnor som ingår i vårt nätverk traditionella armband, halsband och örhängen som används vid högtider. Dessa bedöms vara enkla att sälja och ett armband motsvarar kostnaden för ett mål mat om dagen. Utöver att bygga smycken fick även kvinnorna möjlighet att utbyta erfarenheter, diskutera framtiden och stifta nya bekanstskaper vilket vi med tiden lärt oss varit otroligt värdefullt, då många känner sig isolerade i hemmen.

Nu är det bara några dagar kvar på vår drygt två veckor långa, hittills fantastiska, vistelse som vi tänker spendera med att undervisa sommarskoleelever i datorkunskap. Träffa studenter och lärare vid stadens universitet och betala skolavgifterna för de barn som ingår i programmet.

Varma hälsningar från ett fuktigt och varmt Kamerun.

Axel Mårtensen och Niclas Jadberg

Publicerad 19 June 2019 09:46