BILBUREN. Lina Jönsson, 15, är redan van folkraceförare. FOTO: SARA FROSTBERG LOWERY

BILBUREN. Lina Jönsson, 15, är redan van folkraceförare. FOTO: SARA FROSTBERG LOWERY

Folket i folkrace viktiga för Lina Jönsson

Av
Sara Frostberg Lowery

LACKALÄNGA. – Jag har ju tänkt på att fortsätta med folkrace och bli bättre på det. Det säger Lina Jönsson, 15 år, som bor i Furulund men som kör för Dalby motorklubb.
 
Än så länge ligger de stora banorna en bra bit in i framtiden. Lina Jönsson är debutant.
– Nästa år ska jag upp i juniorklassen, säger hon.
Att prata med Lina är att komma in i en värld av motorsport. Hon pratar vant om olika banor, regler, förebilder och bilar. Trots att hon bara är 15, märks det att detta med folkrace är en stor passion. Det handlar om mycket mer än bara köra. Stämningen, människorna, hela cirkusen runt omkring, är minst lika viktig. Att hela familjen är engagerad i motorsport hjälper säkert till att ytterligare öka entusiasmen.
– Min pappa kör folkrace och min bror kör rally, säger Lina.
Jo då, mamma är också engagerad. Fast hon tycker mest att det är roligt att följa med för kaffet och de trevliga människorna, säger Lina och skrattar lite.
Dalby motorklubb har ingen hemmabana där man tränar. Istället besöker man olika banor, i Skåne och resten av Sverige. När Lina och hennes pappa åker ut för att köra får den lilla röda, tilltufsade bilen följa med på släp bakom.
En folkracebil är knappast tillåten på vanliga vägar. Inuti är den helt utblåst, så när som på den speciella stolen med en rejäl bältesanordning och den obligatoriska säkerhetsbågen. Utanpå är den en knagglig och charmig historia som smäller rätt högt i folkracekretsar. Efter varje tävling är alla bilar till salu.
Familjen Jönsson vet att det finns flera intressenter på den lilla röda. Än så länge behöver Lina inte skiljas från bilen som har hennes namn skrivet i vitt på dörren. Men så fort hon börjar köra juniorklassen måste hon sälja bilen efter loppet, om det finns någon köpare.
– Så är reglerna, säger Lina.
Något körkort har hon förstås inte än. Det behövs inte heller för att få köra folkrace.
– De som inte har körkort måste visa att de kan backa och köra framåt, säger Lina. Det är förstås rätt bra att kunna när det väl gäller ute på banan.
– Banorna är byggda för 80, men man kör ofta snabbare, säger Lina. När hon pratar om sin sport lyser det i ögonen och hon återkommer flera gånger till hur duktiga alla är, och trevliga. Mest är det män och killar som kör, men det finns tjejer att se upp till också. Lina nämner särskilt Terese Lennartsson, som kör för Tomelilla motorklubb.
– Vi känner henne bra. Hon är riktigt duktig och med i de stora tävlingarna, säger Lina Jönsson. Kanske är siktet inställt på Formel 1 trots allt.

Personligt med Lina Jönsson

Ålder: 15 Bor: Lackalänga Familj: Mamma, pappa, bror, två katter, en hund, en kanin, en häst – Hästen och katterna är mina och kaninen är väl också min. Senast lästa bok: - Jag läser inte så mycket, det är inte min grej. Bästa filmen: - Många, jag gillar skräck. Favoritmusik: Allt utom dansband Bästa maten: Köttbullar och potatismos Skulle vilja träffa: Någon riktigt duktig inom motorsport eller ridsport för att få tips. Smultronställe: Stallet Då blir jag arg: - När det inte går som jag vill. Kanske inte arg, men besviken. Då blir jag glad: Av att träffa glada människor. Då gjorde jag bort mig: - Många gånger, för många gånger! Jag skulle backa och sen köra fram. Bilen hoppade fram och rakt in i en soptunna. Det var rätt så många som såg det.

Publicerad 04 December 2009 03:00