För Jonas Holgersson räcker det inte med att bara kunna spela trummor själv. Han vill lära ut konsten också. - Jag tar gärna emot trumelever. Det är fantastiskt att få lära ut, säger han. FOTO: Maria Kindgren

För Jonas Holgersson räcker det inte med att bara kunna spela trummor själv. Han vill lära ut konsten också. - Jag tar gärna emot trumelever. Det är fantastiskt att få lära ut, säger han. FOTO: Maria Kindgren

Jonas Holgersson är jazztrummisen som aldrig tvekar

Av
Maria Kindgren

FURULUND. Du har säkert hört honom, men är du inte insatt i jazzvärlden kanske du inte vet om det. Jonas Holgersson har spelat tillsammans med Monica Zetterlund, Tommy Körberg, Lisa Nilsson och Victoria Tolstoy. Men här hemma är han ganska anonym.
– Jag inte skriva autografer hela tiden, säger han.

Ett av jazztrummisen Jonas Holgerssons allra första minnen är då han såg en trumslagare på tv. Då var han tre år. Sedan dess har det inte funnits några tvivel på vad han ska ägna sig åt.
Som frilansande jazztrummis har han arbetat sedan 1997. För två år sedan gick flyttlasset från Stockholm tillbaka till Furulund där han är uppväxt.
För att dela med sig av sina kunskaper och sin passion har Jonas Holgersson trumelever. Allt från nybörjare till de mer avancerade lär sig av honom.
I källaren har han sin trumstudio och där spenderar han flera timmar om dagen.
– Jag vill ständigt bli bättre, säger han.
I Furulund trivs han alldeles utmärkt.
– Jag tycker att det är fint att kunna spela i Barcelona en helg för att sedan komma hem till lugnet som råder här, säger han.

Övandet tar aldrig slut och det verkar inte heller entusiasmen göra.
– Jag tycker fortfarande att det är fantastiskt kul, säger Jonas Holgersson.
Visst har övandet givit resultat. Jonas Holgersson lever på sitt musicerande och turnerar, reser och spelar på häftiga klubbar. Nu närmast väntar en egen skiva som han skrivit all musik till själv. Det är hans första skiva i eget namn.
– Jag kommer att spela in den nu i maj, men när den släpps vet jag inte riktigt ännu, säger han.
Att jazz skulle vara en svår genre tror han inte på.
– Det handlar bara om ovana. Är man van att lyssna på musik från Melodifestivalen och Idol kan det tyckas litet svårt, men man vänjer sig, säger han.Publicerad 22 April 2010 08:00